Με μεγάλη επιτυχία η διασυλλογική συνάντηση στο Μαίναλο

Μαϊος 14, 2022 0
Με μεγάλη επιτυχία η διασυλλογική συνάντηση στο Μαίναλο
Με μεγάλη επιτυχία, τόσο από οργανωτικής όσο και από πλευράς συμμετοχών, πραγματοποιήθηκε η διασυλλογική συνάντηση στο Μαίναλο, την Κυριακή 08/05/2022. Περισσότεροι από 300 ορειβάτες από πολλούς συλλόγους, αλλά και μεμονωμένα άτομα, συμμετείχαν σε μια πορεία που θα μείνει αξέχαστη σε…

 Σημείο εκκίνησης ήταν η Σιλίμνα και συγκεκριμένα η προτομή του αδικοχαμένου γιού του Θ.

Κολοκοτρώνη, Πάνου, που δολοφονήθηκε  (σε ηλικία 24 ετών!) κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων του εμφυλίου στις 13/11/1824 και η σορός του μεταφέρθηκε και ετάφη στη Σιλίμνα,  όπου βρισκόταν ο συντετριμμένος πατέρας του.

  Έγινε κατάθεση ενός απλού δάφνινου στεφανιού,  ο συντονιστής της συνάντησης , μέλος του ΣΑΟΟ,  Θανάσης  Χωματάς, ανέλυσε τους σκοπούς της συνάντησης και αναφέρθηκε με αδρά λόγια στον Πάνο Κολοκοτρώνη. Επίσης ο ΣΑΟΟ τίμησε και τον αγαπητό,  αειθαλή  συνορειβάτη (και ενεργό ακόμη στα 91 χρόνια του1) Δημητρό Πινάτση, προσφέροντάς του το βιβλίο του συλλόγου μας  «Διασχίζοντας την Ελλάδα» και μια αναμνηστική ταμπέλα με την περικεφαλαία του Θ. Κολοκοτρώνη (που είναι τοποθετημένη σε διάφορα σημεία του ιστορικού, μπλε μονοπατιού).

  Η πορεία από τη Σιλίμνα κατευθύνθηκε στο Καρτερόλι και συνέχισε στην κοιλάδα του Ελισσώνα, δίπλα το ποτάμι. Εντυπωσιαστήκαμε από πέτρινο γεφύρι,  το οποίο βρίσκεται σε άριστη κατάσταση, πάνω από το οποίο διέρχεται και το μονοπάτι μας.    Συνεχίσαμε ανηφορίζοντας με κατεύθυνση τα Μανταίικα. Φτάνοντας στο γραφικό χωριό , δροσιστήκαμε από τα νερά της βρύσης του Ι.Ν. του Προφήτου Ηλία. Εκεί μας περίμενε μας  ο Δήμαρχος Τρίπολης με την σύζυγό του, οι οποίοι περπάτησαν μαζί μας έως το Χρυσοβίτσι.

 Από τα Μανταίικα συνεχίσαμε αρχικά σε αγροτικό δρόμο και έπειτα μπήκαμε στο ανεπανάληπτο ελατοδάσος του Μαινάλου. Μέσα από το μπλε μονοπάτι φτάσαμε στο Χρυσοβίτσι. 

  Τα νερά του Ελισσώνα, το κελάηδισμα των πουλιών, τα χρώματα και μυρωδιές των λουλουδιών συντρόφευσαν τους ορειβάτες καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής.

  Στο Χρυσοβίτσι  προσκυνήσαμε την εικόνα της Παναγίας στην ομώνυμη ιστορική εκκλησία, όπου ο Θ. Κολοκοτρώνης στις 3 Απριλίου του 1821 (Κυριακή των Βαΐων), προσευχήθηκε σχεδόν μόνος (αφού οι υπόλοιποι καπεταναίοι  τον  είχαν εγκαταλείψει) στην Παναγία για την καλή έκβαση της Επανάστασης. Μετά από 25 ημέρες, στο ίδιο σημείο, οι ίδιοι  καπεταναίοι τού ανέθεσαν την αρχιστρατηγία των στρατευμάτων της Καρυταίνης, αναγνωρίζοντας ότι η θέση που είχε για την Άλωση της Τροπολιτσάς ήταν η σωστή και η ενδεδειγμένη.  

  Οι δύο ταβέρνες του χωριού γέμισαν από  ορειβάτες και επισκέπτες. Στις 18.00 μεταβήκαμε όλοι στο Μουσείο Δασικής Ιστορίας του Μαινάλου, όπου έγινε  σχετική ξενάγηση και ακολούθησε η παρουσίαση της ψηφιακής εφαρμογής των μονοπατιών που βρίσκονται στα όρια του Δήμου Τρίπολης. Η παρουσίαση έγινε από τον Δήμαρχο Κώστα Τζιούμη και την Αντιδήμαρχο Ελένη  Καρούντζου.

  Η διασυλλογική αυτή συνάντηση ήταν συνέχεια της περυσινής (9-10 Οκτώβρη 2021) και σκοπό είχε να κάνει γνωστή την ύπαρξη του ιστορικού μπλε μονοπατιού, το οποίο έχει εντοπίσει,  καθαρίσει και σηματοδοτήσει ο Σύλλογός μας (ΣΑΟΟ)  και να κάνει ευρύτερα γνωστές τις ομορφιές και την ιστορία του Μαινάλου. Ξεκινάει από την Τρίπολη, συνεχίζει στη Βυτίνα και τερματίζει στο Βαλτεσινίκο.

  Από τη θέση αυτή ευχαριστούμε τους συλλόγους που συμμετείχαν στη συνάντηση,  καθώς και τους μεμονωμένους ορειβάτες. Πιστεύουμε ότι ήταν μια ανεπανάληπτη εμπειρία για όλους μας.  Από τώρα  προγραμματίζουμε την πραγματοποίηση  και την επόμενης συνάντησης  του χρόνου, ξεκινώντας από το Χρυσοβίτσι και φθάνοντας έως το Αρκουδόρεμα. 

  • σαοο αρκαδιας

    Leave a comment

    Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

    © 2020 All Rights Reserved. Designed By hit-media.gr