Επιμελητήριο Αρκαδίας: "Αναγκαία η τροποποίηση του νομικού πλαισίου για την αξιοποίηση του virtual netmetering από τις επιχειρήσεις"

Μαϊος 12, 2022 0
Επιμελητήριο Αρκαδίας:
Επιστολή Επιμελητηρίου Αρκαδίας: "Αναγκαία η τροποποίηση του νομικού πλαισίου για την αξιοποίηση του virtual netmetering από τις επιχειρήσεις"

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων αποτελεί πλέον μια άμεση απειλή όχι μόνο για την αναπτυξιακή τους προοπτική, αλλά και για τη βιωσιμότητά τους.

Έρχεται μάλιστα να προστεθεί σε μια σειρά άλλων επιβαρύνσεων που έχει κληθεί ο επιχειρηματίας να πληρώσει σε περιόδους μεγάλων κρίσεων χωρίς να έχει ρωτηθεί αν είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτές. 

Καθίσταται λοιπόν αναγκαίο άμεσα να υπάρξουν επιλογές με βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στην εξοικονόμηση ενεργειακού κόστους. Μια τέτοια επιλογή είναι ασφαλώς το net metering, το οποίο μπορούν να αξιοποιήσουν οι επιχειρήσεις με τα επιθυμητά αποτελέσματα και ήδη πολλές το έχουν κάνει. 

Υπάρχει ωστόσο η κατηγορία των επιχειρήσεων, οι οποίες δεν έχουν για τεχνικούς λόγους τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν το εν λόγω σύστημα στο χώρο τους. 

Για αυτές τις περιπτώσεις το virtual net metering θα ήταν η λύση, καθώς θα τους επέτρεπε να εγκαταστήσουν τη μονάδα παραγωγής της ενέργειας σε χώρο διαφορετικό από την κατανάλωσή της. 

Αυτή η επιλογή προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε όλους να έχουν πρόσβαση στην παραγωγή ενέργειας με μείωση του λογαριασμού ρεύματος κατά τουλάχιστον 80%, να επιτύχουν μεγαλύτερη παραγόμενη ενέργεια ανά εγκατεστημένο kW λόγω καλύτερου προσανατολισμού και, μέσω ενεργειακής κοινότητας, να μπορούν να επωφεληθούν από περισσότερες της μίας εγκατάστασης, είτε πρόκειται για επαγγελματικό χώρο, είτε για κατοικία. 

Υπάρχουν βέβαια και μειονεκτήματα σε σχέση με την κλασική αυτοπαραγωγή, όπως το γεγονός ότι δεν προκύπτει μείωση στο κόστος των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, τα κόστη σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ είναι αυξημένα ενώ και το κόστος εγκατάστασης είναι μεγαλύτερο. 

Το σημαντικότερο ωστόσο πρόβλημα συναρτάται με την αναγκαιότητα δημιουργίας της απομακρυσμένης εγκατάστασης παραγωγής ενέργειας με διαφορετική νομική/εταιρική οντότητα, την ενεργειακή κοινότητα, από αυτή της επιχείρησης. Δηλαδή με διαφορετικό ΑΦΜ. Αυτό συνεπάγεται ότι  δεν υπάρχει δυνατότητα επιδότησης της επιχείρησης λόγω διαφορετικού ΑΦΜ, δεν επιτυγχάνονται φορολογικά οφέλη και αυξάνεται το διοικητικό – λογιστικό βάρος της επιχείρησης. 

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, πρόσβαση στο virtual netmetering έχουν οι ενεργειακές κοινότητες, οι επαγγελματίες αγρότες, νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους δημοσίου ενδιαφέροντος σκοπούς γενικής ή τοπικής εμβέλειας. 

Κρίνεται συνεπώς ιδιαίτερα κρίσιμο να τροποποιηθεί κατάλληλα το νομικό πλαίσιο ώστε να επιτραπεί η αξιοποίηση της δυνατότητας του virtual netmetering από τις επιχειρήσεις με το δικό τους ΑΦΜ και να μην αναγκάζονται να συστήσουν νέες νομικές-εταιρικές οντότητες για το σκοπό αυτό.

Με εκτίμηση,

ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΟΥΠΗΣ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2020 All Rights Reserved. Designed By hit-media.gr