«ΜΙΑ ΚΟΡΗ Τ’ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ!»: Οι γυναίκες στην Επανάσταση του 1821 με τη συμμετοχή του Λυκείου των Ελληνίδων Τριπόλεως

Ιουλίου 18, 2021 0

Μια μουσικοχορευτική παράσταση του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου με την επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα, την Τετάρτη 28 Ιουλίου, 21:30, στο θέατρο «ΟΛΥΜΠΙΑ», Φλόκα

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και το Λύκειον των Ελληνίδων Πύργου στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Τεχνών Αρχ. Ολυμπίας, στο Θέατρο «ΟΛΥΜΠΙΑ» στο Φλόκα, την Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021 και ώρα 9.30μμ, τιμούν την επέτειο των 200 χρόνων από την Εθνεγερσία με μια μεγάλη μουσικοχορευτική παράσταση αφιερωμένη στον ρόλο της γυναίκας στον Αγώνα του 1821.

Η παράσταση έχει σχεδιαστεί ειδικά για τη συγκεκριμένη παραγωγή μετά από πρόσκληση του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου στον εθνομουσικολόγο Λάμπρο Λιάβα, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, που υπογράφει τα κείμενα, την καλλιτεχνική επιμέλεια και την παρουσίαση.

Μέσα από κείμενα της εποχής και επιλεγμένα δημοτικά τραγούδια και χορούς, αναδεικνύεται η παραγνωρισμένη παρουσία των γυναικών σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής και των ιστορικών γεγονότων της περιόδου: η γυναίκα ως μάνα, αδελφή, σύζυγος, σύντροφος στη μάχη, αγωνίστρια. Γίνεται αναφορά στις επώνυμες ηρωίδες κι επιφανείς γυναίκες (Τζαβέλαινα, Λένω Μπότσαρη, Ελισάβετ Υψηλάντη, Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, Μαντώ Μαυρογένους, Δόμνα Βισβίζη κ.ά.) αλλά και στις ανώνυμες γυναίκες που συμμετείχαν στις μάχες, τις πολιορκίες και τα ολοκαυτώματα στο Σούλι, τη Νάουσα, τη Χίο, το Μεσολόγγι και σ’ όλο τον Ελληνισμό.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα ιστορικά γεγονότα και στο σχετικό ρεπερτόριο του Μοριά, με ξεχωριστή αναφορά στα τραγούδια για το παιδομάζωμα, για την «Αρκαδιανή» και για το ρόλο των γυναικών στην ιστορική μάχη στο Πούσι της Ηλείας.

Συμμετέχουν οι εξαιρετικοί δεξιοτέχνες μουσικοί: Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος (κλαρίνο), Γιάννης Παυλόπουλος (βιολί-τραγούδι), Ιορδάνης Κουζηνόπουλος (λαούτο-τραγούδι), Μανούσος Κλαπάκης (κρουστά) και Κωνσταντίνα Πάτση (τραγούδι).

Έχει προσκληθεί επίσης η Ανέτα Γεωργουλοπούλου, βοσκός και τραγουδίστρια από την Ηλεία, τιμώντας στο πρόσωπό της τις ανώνυμες γυναίκες που διέσωσαν στον καθημερινό βίο το ύφος και το ήθος του δημοτικού μας τραγουδιού.

Στην παράσταση, εκτός από τη χορευτική ομάδα του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου, έχουν προσκληθεί και συμπράττουν αντιπροσωπείες από τα Λύκεια των Ελληνίδων Πατρών και Τριπόλεως. Τη χορευτική επιμέλεια έχουν ο Κωνσταντίνος Τζανέτος (Πύργος), οι Δημήτρης Ηλίας και Βασίλης Σταμόπουλος (Πάτρα) και ο Δημήτης Μπάκος (Τρίπολη). Την επιμέλεια των ενδυμασιών έχει η Μαρία Μιχαλοπούλου.

«ΜΙΑ ΚΟΡΗ Τ’ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ!..»

Οι γυναίκες στην Επανάσταση του 1821

Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχ.Ολυμπίας – Θέατρο «ΟΛΥΜΠΙΑ», Φλόκα

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021, ώρα 9.30μμ

Μια μουσικοχορευτική παράσταση του ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΠΥΡΓΟΥ

Πρόεδρος - έφορος χορού: Κατερίνα Παρασκευοπούλου

Επιμέλεια χορών: Κωνσταντίνος Τζανέτος

Επιμέλεια φορεσιών: Μαρία Μιχαλοπούλου

Με τη συμμετοχή του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών (επιμέλεια χορών: Δημήτρης Ηλίας και Βασίλης Σταμόπουλος) & του Λυκείου των Ελληνίδων Τριπόλεως (επιμέλεια χορών: Δημήτρης Μπάκος)

Κείμενα - καλλιτεχνική επιμέλεια - παρουσίαση

ΛΑΜΠΡΟΣ ΛΙΑΒΑΣ

Συμμετέχουν οι μουσικοί

Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος - κλαρίνο

Γιάννης Παυλόπουλος – βιολί, τραγούδι

Ιορδάνης Κουζηνόπουλος - λαούτο, τραγούδι

Μανούσος Κλαπάκης - κρουστά

Κωνσταντίνα Πάτση - τραγούδι

Τιμητική συμμετοχή: Αννέτα Γεωργουλοπούλου

Επιμέλεια ήχου - φωτισμού: Γιάννης Μιχαλόπουλος – Pro Creation

Οπτικό υλικό - Επιμέλεια προβολών: Γρηγόρης Φιλίδης

Επιμέλεια παραγωγής: Ελληνική Μουσική Πυξίδα

Η είσοδος στο θέατρο επιτρέπεται μόνο με κράτηση, την οποία μπορείτε να κάνετε στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://tickets.kedao.gr/

Με αυτή την αφορμή, το Φεστιβάλ, σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας και το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας καθώς και τον πολιτιστικό σύλλογο Collectiva Artenativa, θα συγκεντρώσει στην είσοδο του θεάτρου τρόφιμα μακράς διάρκειας και είδη πρώτης ανάγκης για τις κοινωνικές δομές του Δήμου Αρχ. Ολυμπίας.

Παρακαλείστε να προσέλθετε τουλάχιστον 30′ νωρίτερα από την έναρξη της παράστασης για αποφυγή συνωστισμού, να φοράτε τη μάσκα σας και να διατηρήσετε τις αποστάσεις ασφαλείας όπως έχουν οριοθετηθεί από τους διοργανωτές.

Για την μετακίνησή σας μπορείτε να απευθυνθείτε στα τουριστικά πρακτορεία: «ΝLiatsistravel» Πύργος (τηλ. 2621 022002) «Strigas Travel» Ζαχάρω, (τηλ : 26250 33517), «Christianoupolis Travel» Κυπαρισσία (τηλ. 2761 025456).

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2020 All Rights Reserved. Designed By hit-media.gr