Κωνσταντινόπουλος: Δεν έκανε δεκτή ο Υπουργός την τροπολογία που κατέθεσα για την διόρθωση κτηματολογικών εγγραφών στο Άστρος και στο Παράλιο Άστρος

Δεκεμβρίου 12, 2023 0
Κωνσταντινόπουλος: Δεν έκανε δεκτή ο Υπουργός την τροπολογία που κατέθεσα για την διόρθωση κτηματολογικών εγγραφών στο Άστρος και στο Παράλιο Άστρος
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρνήθηκε την Τροπολογία που κατέθεσε ο κ.
Κωνσταντινόπουλος που έδινε παράταση σχετικά με τη διόρθωση των πρώτων κτηματολογικών εγγραφών στις περιοχές του Άστρους και του Παράλιου Άστρους ενώ την ίδια στιγμή έχει δοθεί παράταση σε άλλες…

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος κατέθεσε τροπολογία στο νομοσχέδιο «Επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του Ελληνικού Κτηματολογίου»

Στην ομιλία του στη Βουλή ανέφερε «Κατέθεσα μια τροπολογία σχετικά με τη διόρθωση των πρώτων κτηματολογικών εγγραφών, με αφορμή ότι επηρεάζονται περιοχές της Αρκαδίας για τις οποίες δεν δόθηκε παράταση. Όμως αφορά πολλές περιοχές.

Εσείς με τις διατάξεις σας στο άρθρο 5 του νομοσχεδίου προβλέπετε την παράταση για διορθώσεις έως τη την 30ή.11.2024 μόνο για αυτές τις περιοχές που οι παρατάσεις διορθώσεων δεν είχαν λήξει έως την 30-11-2018.

Για αυτές που είχε λήξει έως τη 30-11-2018 η παράταση της προθεσμίας δίνεται μόνο για ακίνητα με την ένδειξη «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Με την τροπολογία επιχειρώ να εξισώσω την αντιμετώπιση στις δύο κατηγορίες.

Πρόκειται για διακριτή αντιμετώπιση που παραβιάζει τις αρχές της ισονομίας και ισοπολιτείας.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρετε ότι είναι τριάντα πέντε (35) περιοχές της χώρας οι εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες του αμάχητου τεκμηρίου που έχει ενεργοποιηθεί.

Δεν είναι λίγοι αυτοί τους οποίους αφορά η διάταξη που προτείνω. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έχουν έρθει στη δημοσιότητα το 75% των αρχικών δηλώσεων είχαν λάθη.

Από αυτούς μόνο το 20% είναι αγνώστου ιδιοκτήτη

Δεν αφορά μόνο περιοχές της Αρκαδίας, αλλά 35 περιοχές σε όλη τη χώρα. Η ενεργοποίηση του αμάχητου τεκμηρίου του ν. 2664/1998 και για τις περιπτώσεις που σας περιέγραψα πρέπει να ανασταλεί.

Γιατί η γραμμή που τραβάτε κ. Υπουργέ δεν είναι τεκμηριωμένη

Αφού παρατείνετε σήμερα την προθεσμία για την μια κατηγορία γιατί δεν το κάνετε και για την άλλη;

Τη δυνατότητα που δίνετε ώστε να επιλυθούν κάποια ζητήματα, γιατί δεν τη δίνετε σε όλους;

Πρέπει όλοι μαζί να λύσουμε αυτό το μεγάλο ζήτημα. Δεν είναι κομματικό, δεν είναι συντεχνιακό, δεν είναι τοπικιστικό. Είναι ένα θέμα που νομίζω ότι η Κυβέρνηση βάζει τη γραμμή με λάθος τρόπο και μπορούμε σήμερα να βρούμε όλες αυτές τις εγγυήσεις οι οποίες θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις να λυθεί το πρόβλημα».

Ο Υπουργός απάντησε στον κ. Κωνσταντινόπουλο ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό και ότι πράγματι υπάρχουν αρκετά λάθη και εξήγησε το διαχωρισμό που γίνεται αναφέροντας ότι «υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ ενός λάθους που αφορά τα «αγνώστου ιδιοκτήτη», δηλαδή κάποιος που παρέλειψε να δηλώσει, κάποιος που το βρήκε ως κληρονομιά και καταχωρημένο ως «αγνώστου ιδιοκτήτη». Σε τέτοιες περιπτώσεις το κράτος δεν θέλει να τιμωρήσει τους πολίτες. Θέλει να τους βοηθήσει να κατοχυρώσουν τη γη τους. Αυτή η περίπτωση είναι διαφορετική από εγγραφές που έχουν ήδη γίνει στο όνομα κάποιου. Θα υπάρχει θέμα ασφάλειας δικαίου εάν αφήσουμε να αλλάζουν αυτές οι εγγραφές».

#Οδυσσέας_Κωνσταντινόπουλος

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2020 All Rights Reserved. Designed By hit-media.gr