1η ΤΟΜΥ Τρίπολης: Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού

Μαρτίου 09, 2023 0
1η ΤΟΜΥ Τρίπολης: Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού
Ενημερωτικό της 1η ΤΟΜΥ Τρίπολης για την Παγκόσμια ημέρα νεφρού.

Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι τα νεφρά τους μπορεί να μην λειτουργούν σωστά και σε πολλές περιπτώσεις το ανακαλύπτουν πολύ αργά.

Η ανάγκη για αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρών μπορεί να αποφευχθεί όταν οι νεφρικοί νόσοι ανιχνεύονται νωρίς.

Έτσι λοιπόν όλοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι:

• Κάθε μέρα, έως 180 λίτρα αίματος φιλτράρονται στους νεφρούς.
• Το αίμα καθαρίζεται έως και 50 φορές την ημέρα.

Για να είναι οι νεφροί μας υγιείς πρέπει:

• να προσλαμβάνουμε αρκετά υγρά σε καθημερινή βάση
• να ακολουθούμε υγιεινή διατροφή
• Να προσέχουμε το βάρος μας και να ασκούμαστε
• Να ελέγχουμε την αρτηριακή μας πίεση
• Να ελέγχουμε το σάκχαρο στο αίμα μας
• Να μην καπνίζουμε
• Να αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση αλατιού
• Να αποφεύγουμε τις επεξεργασμένες τροφές

Χρήσιμες ιατρικές πληροφορίες

Νεφροί

Οι νεφροί είναι τα όργανα του ανθρώπινου σώματος που φιλτράρουν το αίμα, με άλλα λόγια αποτελούν το διυλιστήριο (ακόμα και ως το πλυντήριο θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε) του σώματος. Το αίμα διέρχεται από αυτούς και φιλτράρεται ώστε οι χρήσιμες ουσίες να παραμένουν σε αυτό ενώ οι επιβλαβείς ουσίες, οι τοξίνες, αλλά και όλες οι ουσίες που το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει, να αποβάλλονται μέσω των ούρων.

Οι νεφροί διασφαλίζουν ότι η ποσότητα νερού στο αίμα μας παραμένει σταθερή, κι ότι το αίμα μα δεν είναι ούτε υπερβολικά συγκεντρωμένο, μα ούτε και υπερβολικά αραιό, μέσω της ποσότητας των ούρων που αποβάλλονται. Οι νεφροί επίσης ρυθμίζουν και τη συγκέντρωση των μεταλλικών αλάτων στο σώμα μας, διασφαλίζοντας ότι η συγκέντρωση τους στο αίμα είναι σταθερή και απομακρύνοντας τα περισσευούμενα άλατα μέσω της ούρησης. Συνεπώς οι νεφροί είναι υπεύθυνοι για την ισορροπία του σώματος, ρυθμίζοντας στα επιθυμητά επίπεδα το κάλιο, το νάτριο, το ασβέστιο και τον φώσφορο.

Επιπλέον, οι νεφροί παράγουν την ορμόνη ερυθροποιητίνη η οποία ρυθμίζει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και αιμοσφαιρίνης από το μυελό των οστών.

Επιπρόσθετα, οι νεφροί ελέγχουν την αρτηριακή πίεση καθώς και την έκκριση διάφορων ορμονών που, με τη σειρά τους, ρυθμίζουν την ισορροπία των ηλεκτρολυτών του σώματος.

Τέλος, οι νεφροί μεταβολίζουν την βιταμίνη D, η οποία με τη σειρά της παίζει καίριο ρόλο στην ανάπτυξη των οστών. Κάθε μέρα οι νεφροί αποβάλλουν περίπου 2 λίτρα ούρα και είναι ουσιαστικά υπεύθυνοι για την ισορροπία του σώματος. Οι δύο νεφροί βρίσκονται δεξιά και αριστερά της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, ακριβώς κάτω από το διάφραγμα.

Οι ασθένειες των νεφρών μπορεί να οδηγήσουν σε νεφρική ανεπάρκεια. Τα συμπτώματα νεφρικής ασθένειας περιλαμβάνουν: συχνή ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας, αίμα στα ούρα, πρήξιμο γύρω από τα μάτια, στα χέρια και στα πόδια, πόνο χαμηλά στην πλάτη, αυξημένη αρτηριακή πίεση, αίσθημα καύσου κατά τη διάρκεια της ούρησης.

Νεφρική Ανεπάρκεια

Η νεφρική ανεπάρκεια είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα νεφρά είναι ανίκανα να εκτελούν τις φυσιολογικές τους λειτουργίες. Πιο συγκεκριμένα, τοξικές ουσίες όπως είναι η ουρία και η κρεατινίνη συσσωρεύονται στο σώμα και προκαλούν στον οργανισμό κούραση, αδυναμία, ναυτία και ανορεξία. Όταν το επίπεδο της κρεατινίνης αυξηθεί πολύ, τότε ο ασθενής
πρέπει να ξεκινήσει αιμοκάθαρση.

Στη νεφρική ανεπάρκεια, αυξάνεται ο όγκος του νερού στο σώμα, λόγω κατακράτησης υγρών και αλάτων τα οποία δεν αποβάλλονται από τους νεφρούς, με αποτέλεσμα να διογκώνονται οι ιστοί, να αυξάνεται η αρτηριακή πίεση και να παρουσιάζεται πρήξιμο. Επιπλέον τα νεφρά δεν αποβάλλουν τις τοξίνες που παράγονται κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού, με συνέπεια οι βλαβερές ουσίες να μαζεύονται στο σώμα. Ακόμα, δεν αποβάλλεται το φώσφορο, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η συγκέντρωση του και αντίστοιχα να μειώνεται η συγκέντρωση ασβεστίου, το οποίο οδηγεί σε σκελετικά προβλήματα. Τέλος, οι νεφροί παράγουν ανεπαρκή ποσότητα ερυθροποιητίνης, η έλλειψη της οποίας οδηγεί σε μείωση του αιματοκρίτη και αναιμία.

Οι πιο κοινές αιτίες που προκαλούν τη νεφρική ανεπάρκεια είναι ο διαβήτης και η υπέρταση.

Μεταμόσχευση νεφρού

Η μεταμόσχευση νεφρού εξακολουθεί να αποτελεί το κατ’ εξοχήν θεραπευτικό μέσον εναντίον του τελικού σταδίου χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας, με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

Σχετικά με την Ημέρα

Η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού είναι μια παγκόσμια εκστρατεία που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση για τη σημασία των νεφρών μας. Η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού εορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Μαρτίου.

Σε ολόκληρο τον κόσμο, πολλές εκατοντάδες εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα από δημόσιες προβολές στην Αργεντινή έως μαραθώνιους Zumba στη Μαλαισία. Όλα γίνονται για να δημιουργηθεί ευαισθητοποίηση. Ευαισθητοποίηση σχετικά με προληπτικές συμπεριφορές, ευαισθητοποίηση σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου και ευαισθητοποίηση σχετικά με τον τρόπο ζωής με μια νεφρική νόσο.

Το κάνουμε αυτό γιατί θέλουμε την υγεία των νεφρών για όλους.

Η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού είναι μια κοινή πρωτοβουλία της Διεθνούς Εταιρείας Νεφρολογίας (ISN) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιδρυμάτων Νεφρού – Παγκόσμια Συμμαχία Νεφρού (IFKF-WKA).

Η αποστολή μας

Η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού στοχεύει να ευαισθητοποιήσει τη σημασία των νεφρών μας για τη γενική μας υγεία και να μειώσει τη συχνότητα και τον αντίκτυπο της νεφρικής νόσου και των σχετικών προβλημάτων υγείας σε όλο τον κόσμο.

Οι Στόχοι μας

Αυξήστε την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα «καταπληκτικά νεφρά μας».
Επισημάνετε ότι ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι βασικοί παράγοντες κινδύνου για τη Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ).
Ενθάρρυνση του συστηματικού ελέγχου όλων των ασθενών με διαβήτη και υπέρταση για ΧΝΝ.
Ενθαρρύνετε προληπτικές συμπεριφορές.
Εκπαιδεύστε όλους τους επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου σχετικά με τον βασικό τους ρόλο στην ανίχνευση και τη μείωση του κινδύνου ΧΝΝ, ιδιαίτερα σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου.
Τονίστε τον σημαντικό ρόλο των τοπικών και εθνικών υγειονομικών αρχών στον έλεγχο της επιδημίας ΧΝΝ. Την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, όλες οι κυβερνήσεις ενθαρρύνονται να αναλάβουν δράση και να επενδύσουν σε περαιτέρω έλεγχο των νεφρών.
Ενθαρρύνετε τη μεταμόσχευση ως επιλογή με το καλύτερο αποτέλεσμα για νεφρική ανεπάρκεια και την πράξη της δωρεάς οργάνων ως πρωτοβουλία που σώζει ζωές.

Ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού

Η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού ξεκίνησε το 2006. Κάθε χρόνο, η καμπάνια αναδεικνύει ένα συγκεκριμένο θέμα. 

2023 Υγεία νεφρών για όλους – Προετοιμασία για το απροσδόκητο, υποστήριξη των ευάλωτων

2022 Υγεία νεφρών για όλους – Γεφυρώστε το χάσμα γνώσης για καλύτερη φροντίδα των νεφρών

2021 Υγεία νεφρών για όλους παντού – Ζώντας καλά με τη νεφρική νόσο

2020 Υγεία νεφρών για όλους παντού – από την πρόληψη έως την ανίχνευση και την ισότιμη πρόσβαση στη φροντίδα

2019 Υγεία νεφρών για όλους, παντού

2018 Νεφρά & Γυναικεία Υγεία. Συμπερίληψη, Αξία, Ενδυνάμωση

2017 Νεφρική Νόσος & Παχυσαρκία– Υγιής τρόπος ζωής για υγιή νεφρά

2016 Νεφρική Νόσος & Παιδιά – Ενεργήστε έγκαιρα για να την αποτρέψετε!

2015 Υγεία νεφρών για όλους

2014 Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ) και γήρανση

2013 Νεφρά για ζωή– Σταματήστε την επίθεση στα νεφρά!

2012 Δωρεά –Νεφρών για ζωή– Λήψη

2011 Προστατέψτε τα νεφρά σας: Σώστε την καρδιά σας

2010 Προστατέψτε τα νεφρά σας: Ελέγξτε τον διαβήτη

2009 Προστατέψτε τα νεφρά σας: Διατηρήστε την πίεσή σας χαμηλά

2008 Τα καταπληκτικά νεφρά σας!

2007 Χρόνια Νεφρική Νόσος: Κοινή, επιβλαβής και θεραπεύσιμη

2006 Τα νεφρά σας είναι καλά;

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι:
Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία https://www.ene.gr/
Διεθνής Εταιρεία Νεφρολογίας (ISN) https://www.theisn.org/
Διεθνής Ομοσπονδία Ιδρυμάτων Νεφρού – Παγκόσμια Συμμαχία Νεφρού
(IFKF-WKA). https://ifkf.org/

#ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ_ΗΜΕΡΑ #ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ_ΗΜΕΡΑ_ΝΕΦΡΟΥ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2020 All Rights Reserved. Designed By hit-media.gr