Κωνσταντινόπουλος: Συνεχίζουμε την προσπάθεια να μην καταστραφεί το Μαίναλο

Ιανουαρίου 25, 2023 0
Κωνσταντινόπουλος: Συνεχίζουμε την προσπάθεια να μην καταστραφεί το Μαίναλο
Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Ε΄Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Αρκαδίας ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια για να μην καταστραφεί το Μαίναλο. Κατέθεσα ξανά χθες ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων στον αρμόδιο Υπουργείο για το θέμα.

Σε απάντηση της επίκαιρης ερώτησής μου που συζητήθηκε στη Βουλή πριν λίγες μέρες, ο αρμόδιος Υφυπουργός ανέφερε ότι για το Μαίναλο εκπονείται ειδική περιβαλλοντική μελέτη, η οποία αφού βγει σε διαβούλευση θα οδηγήσει σε προεδρικό διάταγμα που θα κατοχυρώνει πλήρως την θεσμική προστασία του. Ωστόσο ενημερωθήκαμε από τους τοπικούς φορείς ότι αυτή η μελέτη αφορά μόνον το Ανατολικό Μαίναλο (περίπου 250 km) που είναι και κηρυγμένο Natura και στο οποίο δεν υπάρχει καμία αίτηση για ανεμογεννήτριες. Επισημαίνεται ότι η εξαγγελθείσα περιοχή 45 kmπρος ένταξη στο θεσμό των
«απάτητων βουνών» βρίσκεται εντός του ανατολικού Μαινάλου.

Αντίθετα, στο Δυτικό Μαίναλο (περίπου 550 Km2) όπου υπάρχουν αιτήσεις για 80 ανεμογεννήτριες,  δεν υπάρχει καμία θεσμική πρόνοια, ούτε μελέτη για την προστασία του, παρά το γεγονός της εξέχουσας οικολογικής, τουριστικής, ιστορικής και πολιτιστικής του αξίας. 

Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η ΡΑΕ φαίνεται ότι οι αιτήσεις για αιολικά σε καίρια σημεία του Δυτικού Μαινάλου, βρίσκονται ήδη στη Β΄ φάση και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αδειοδοτηθούν.

Επισημαίνεται ότι σύσσωμη η τοπική κοινωνία  είναι αντίθετη με την προοπτική εγκατάστασης ΑΠΕ εντός αυτού. Επίσης η Περιφέρεια Πελοποννήσου και όλοι οι δήμοι της περιοχής με ομόφωνες αποφάσεις τους αντιτίθενται σθεναρά σε αυτή την καταστροφή.

Βάσει των παραπάνω, ζήτησα από τον Υπουργό να καταθέσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα που καταδεικνύουν που  ακριβώς βρίσκονται και σε ποια φάση είναι οι αιτήσεις που έχουν γίνει για ΑΠΕ στο όρος Μαίναλο και φυσικά να σταματήσει την περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται στο Μαίναλο. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2020 All Rights Reserved. Designed By hit-media.gr