Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου «Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ» στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας

Νοεμβρίου 30, 2022 0
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου «Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ» στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου «Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ» στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, τον Ιατρικό Σύλλογο Αρκαδίας και το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας.

Από την έναρξη του προγράμματος στον Δήμο, στις 14 Σεπτεμβρίου μέχρι και την λήξη του στις 12 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν στη κινητή μονάδα του Ιδρύματος 1.054 δωρεάν εξετάσεις, χωρίς οικονομικά, ασφαλιστικά ή φορολογικά κριτήρια.

Συγκεκριμένα έγιναν 607 μαστογραφίες σε γυναίκες 40 ετών και άνω και 447 λήψεις κολποτραχηλικού επιχρίσματος (τεστ Παπανικολάου) σε γυναίκες 25 έως 70 ετών. Σε 147 γυναίκες, ηλικίας 30 έως 50 ετών, διενεργήθη εξέταση κατά Παπανικολάου με την νέα μέθοδο υγρής φάσης (thin prep) με ταυτοποίηση του ιού HPV. Για τη διάγνωση των μαστογραφιών ακολουθείται η διαδικασία που ορίζουν οι Ευρωπαϊκές Κατευθυντήριες Οδηγίες (EUREF).

Προς διευκόλυνση των γυναικών που διέμεναν σε απομακρυσμένες περιοχές και χωριά του Δήμου, πραγματοποιήθηκε η μετακίνησή τους με το λεωφορείο τού Ιδρύματος. Επίσης στη κινητή μονάδα προσφέρθηκαν, από ιατρούς τού Ιδρύματος σε γυναίκες που έχριζαν περαιτέρω ελέγχου, όλες οι απαραίτητες εξετάσεις (υπερηχογράφημα, επιπλέον μαστογραφικές λήψεις κλπ).

Οι γυναίκες ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματά τους με προσωπική επιστολή που στάλθηκε ταχυδρομικώς. Σε όσες κρίθηκε απαραίτητη η χειρουργική διερεύνηση του προβλήματός τους, παρέχεται η δυνατότητα εισαγωγής τους στο νοσοκομείο «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ», το οποίο αποτελεί, για το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας, νοσοκομείο αναφοράς.

Σε όλες τις γυναίκες που κλήθηκαν για περαιτέρω διερεύνηση, τους δίνεται η δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, για συστηματική παρακολούθηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα (Follow-up), εντελώς δωρεάν στη σταθερή μονάδα του Ιδρύματος, επί της οδού Βαλτετσίου 11 & Ιπποκράτους, στο κέντρο της Αθήνας.

Ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Γιώργος Καμπύλης δήλωσε σχετικά: «Ευχαριστούμε όλους τους φορείς για την άψογη συνεργασία αλλά και όσους εργάστηκαν για την υλοποίηση αυτής της δράσης. Στόχος του προγράμματος είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού μα πάνω απ΄ όλα η έγκαιρη διάγνωση για τη μείωση της θνησιμότητας. Θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα ώστε να υλοποιούνται δράσεις διασφάλισης της υγείας των πολιτών μας».

  • καρκινος

    Leave a comment

    Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

    © 2020 All Rights Reserved. Designed By hit-media.gr