Στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Γιώργος Καμπύλης

Νοεμβρίου 24, 2022 0
Στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Γιώργος Καμπύλης
Στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε από 21 έως 23 Νοεμβρίου 2022, στο συνεδριακό κέντρο Δήμου Βόλου, παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας κ.
Γιώργος Καμπύλης.

Κεντρικό θέμα του συνεδρίου ήταν: Ισχυρή Αυτοδιοίκηση, Σύγχρονοι, Ψηφιακοί, «Πράσινοι» Δήμοι: Στην υπηρεσία των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών - Καλύτερη Ελλάδα».

Περισσότεροι από 1.800 σύνεδροι και παρατηρητές παρακολούθησαν για τρεις ημέρες τις εργασίες, όπου συζητήθηκαν όλα τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού.

Το Συνέδριό διεξήχθη σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική συγκυρία, που χαρακτηρίζεται από έντονες γεωπολιτικές αλλαγές και γεγονότα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και η κατακόρυφη αύξηση του κόστους ζωής. 

Προτεραιότητα όλων είναι η αναβάθμιση του θεσμικού και λειτουργικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, στη βάση της εγγύτητας, της αποκέντρωσης και της αποτελεσματικότητας, γιατί Ισχυρή Αυτοδιοίκηση, σημαίνει καλύτερη Ελλάδα. 

Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε από τη ΚΕΔΕ ένα νέο, διαφανές, δίκαιο και βιώσιμο μοντέλο κατανομής των ΚΑΠ. Ένα μοντέλο που απαντά στις ανάγκες των δήμων για τις επόμενες δεκαετίες, αντιμετωπίζει με ισότιμο τρόπο Δήμους με τα ίδια χαρακτηριστικά, διασφαλίζει ότι κανένας δήμος δεν θα εισπράττει μελλοντικά λιγότερα χρήματα από όσα εισπράττει σήμερα, ενώ στηρίζει στην πράξη τους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους, αποτελώντας ουσιαστικό εργαλείο ενίσχυσης της πολιτικής συνοχής. Το μοντέλο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί από 1-1-2024.

Συμπερασματικά η Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού μετά το πέρας του συνεδρίου διεκδικεί την ενίσχυση της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας των Δήμων, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις τους και να παρέχουν υπηρεσίες ποιότητας στους πολίτες, την άμεση προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη χρηματοδότηση των δημοτικών ενεργειακών κοινοτήτων, μαζί με καινοτόμα μοντέλα αποθήκευσης της ενέργειας, ένα νέο αποκεντρωμένο μοντέλο διοίκησης του κράτους, με ανακατανομή και ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων, την άμεση ενίσχυση των Δήμων, με νέο προσωπικό υψηλών δεξιοτήτων, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις αυξημένες αρμοδιότητές τους, την περαιτέρω προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού, μέσα από τη  προώθηση του μοντέλου λειτουργίας των “έξυπνων πόλεων”, την προώθηση του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας, της διαλογής στην πηγή και της βιώσιμης κινητικότητας, ως μόνη λύση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, την αποκλειστική αρμοδιότητα των Δήμων στα ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση και αξιοποίηση των απορριμμάτων, καθώς και την αναστολή για το 2023 στην επιβολή του τέλους ταφής, την αναβάθμιση του ρόλου των Δήμων στα ζητήματα κοινωνικής μέριμνας, παιδείας, υγείας και πολιτικής προστασίας και τέλος την αναβάθμιση της καταστατικής θέσης του αιρετού προσωπικού της.

Τις εργασίες άνοιξε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Παπαστεργίου. Το παρών έδωσαν και μίλησαν οι κ.κ. Μάκης Βορίδης Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας - αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Χρήστος Στυλιανίδης  - Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ευρωβουλευτής Νέας Δημοκρατίας, Μιχάλης Σταυριανουδάκης - Γενικός Γραμματέας ΥΠ.ΕΣ, Θεόδωρος Λιβάνιος - Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Στάθης Σταθόπουλος - Πρόεδρος Πράσινου Ταμείου, Ευθύμιος Μπακογιάννης – Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος, Βασίλης Παπαγεωργίου – Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.

Παράλληλα τοποθετήσεις έγιναν από Προέδρους των Π.Ε.Δ., Επικεφαλής Αυτοδιοικητικών Παρατάξεων, Πολιτικών Αρχηγών & Εκπροσώπων Πολιτικών Κομμάτων που συμμετέχουν στο Εθνικό & Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Γιώργος Καμπύλης δήλωσε σχετικά: «Το συνέδριο αυτό αποτέλεσε την ευκαιρία να συζητήσουμε όλα τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού. Να αναζητήσουμε τρόπους με τους οποίους θα μετατρέψουμε τους Δήμου μας σε σύγχρονους, πράσινους και ψηφιακούς προς όφελος των πολιτών μας. Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η ανακατανομή των ΚΑΠ όπου παρουσιάστηκε η μελέτη με τα νέα κριτήρια κατανομής προς όφελος των μικρών ορεινών νησιωτικών Δήμων. Επιπλέον η Διοικητική μεταρρύθμιση στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και η πρόκληση αντιμετώπισης της τεράστιας αύξησης του ενεργειακού κόστους μέσα από την ενεργειακή  αυτονομία των Δήμων. Διεκδικήσαμε την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των Δήμων με περισσότερες πηγές χρηματοδότησης. Οι Δήμοι πρέπει να απαντούν στις ανάγκες των πολιτών. Ο στόχος όλων μας είναι μια ισχυρή Αυτοδιοίκηση που αποτελεί προϋπόθεση για μια καλύτερη κοινωνία».

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2020 All Rights Reserved. Designed By hit-media.gr