Να αναγνωριστεί η Τρίπολη ως πόλη της Εθνεγερσίας ζητά ο Σαββάκης από τον Βορίδη

Σεπτεμβρίου 26, 2022 0
Να αναγνωριστεί η Τρίπολη ως πόλη της Εθνεγερσίας ζητά ο Σαββάκης από τον Βορίδη
Την πρόταση του να αναγνωριστεί η Τρίπολη ως πόλη της Εθνεγερσίας, λόγω του σημαντικού γεγονότος της Άλωσης της Τριπολιτσάς ζητά ο πρώην Αντιδήμαρχος Τρίπολης Σάββας Σαββάκης με επιστολή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.

Συγκεκριμένα στην επιστολή του ο κ. Σαββάκης σημείωνει:

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ-ΕΠΕΙΓΟΝ

Αξιότιμο Υπουργό Εσωτερικών Τρίπολη 22-9-2022

κ. Μάκη Βορίδη

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Κατ αρχήν Σας ζητώ συγγνώμη που θα «κλέψω» λίγα λεπτά από τον πολύτιμο χρόνο Σας, αλλά θεωρώ πως αξίζει τον κόπο για ένα θέμα εθνικής σημασίας που σχετίζεται με την ιστορική άλωση της Τριπολιτσάς στην οποία σημειωτέον γεννήθηκα και κατοικώ μόνιμα και για αρκετά χρόνια υπηρέτησα τον υπερήφανο λαό της με την ιδιότητα του Δημοτικού συμβούλου και αντιδημάρχου.

Κύριε Υπουργέ

Την προηγούμενη χρονιά γιορτάσαμε με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα την 200η επέτειο της άλωσης της Τριπολιτσάς όπως άλλωστε άρμοζε στο ιστορικό αυτό γεγονός. Με την παρουσία Σας ως εκπροσώπου της Κυβέρνησης, τιμήσατε την πόλη μας και λαμπρύνατε τις εκδηλώσεις.

Ωστόσο, θεωρώ ότι η επέτειος, θα έπρεπε να είχε συνοδευτεί από μια ιδιαίτερη αντιμετώπιση του γεγονότος από πλευράς της Πολιτείας αναγνωρίζοντας και νομοθετικά τον εθνεγερτικό ρόλο της Τριπολιτσάς.

Έτσι λοιπόν, ως πολίτης αυτής της πόλης πήρα την πρωτοβουλία να σας στείλω την παρούσα συνοψίζοντας το σκεφτικό μου:

Κορυφαίο γεγονός κατά τον πρώτο χρόνο του αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας αποτελεί η άλωση της Τριπολιτσάς, αυτό το εμβληματικό στρατήγημα του Γέρου του Μοριά Θεόδωρου Κολοκοτρώνη που είχε ως αποτέλεσμα να εξουδετερωθεί από τους αγωνιστές του ΄21 το βασικό κέντρο των Τούρκων στον Μοριά.

Ο αντίκτυπος που προκλήθηκε, ενέπνευσε και τόνωσε το ηθικό των Ελλήνων, εξυψώθηκε στη συνείδησή τους και η επανάσταση πήρε καθολικότερο χαρακτήρα. Και το σπουδαιότερο, η άλωση της Τριπολιτσάς οδήγησε στην ευόδωση της Εθνεγερσίας.

Επομένως και αποδεικνύεται ιστορικά, ότι η Τριπολιτσά αποτέλεσε την εθνεγερτική αφετηρία στην πορεία της Ελληνικής επανάστασης, τον καθοριστικό σταθμό στην εδραίωση και εξέλιξη του αγώνα.

Για τον λόγο αυτό, θεωρώ πως η ιστορία επιτάσσει να προσδοθεί στην Τρίπολη τη γενέτειρα του αρχιστράτηγου της επανάστασης Θεόδωρου Κολοκοτρώνη ο χαρακτηρισμός της πόλης της Εθνεγερσίας.

Κύριε Υπουργέ,

Οι μέχρι τώρα πραγματοποιηθείσες εκδηλώσεις τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και τοπικό ανέδειξαν την Ελληνική Επανάσταση ως κορυφαίο ιστορικό γεγονός της εποχής της με διεθνή διάσταση. Ωστόσο, έχω τη γνώμη πως λείπει η θεμελίωση του αισθήματος πατριωτισμού στην καρδιά των Νεοελλήνων αντίστοιχο με εκείνο που επέδειξαν οι ήρωες της επανάστασης, διότι εκ μέρους της Πολιτείας-πάντα κατά τη γνώμη μου- υπήρξε κενό δράσεων και πράξεων που να εξήραν με υπερηφάνεια τις ιδέες και τις πράξεις των επανάστασης του 1821 η οποία γέννησε το σύγχρονο Ελληνικό κράτος.

Έτσι λοιπόν και εν όψει του φετινού εορτασμού της 201ης επετείου της άλωσης, παρακαλώ όπως κατόπιν πρότασής Σας, εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα προς αναπλήρωση ενός τμήματος του κενού από την Πολιτεία, αναγνωρίζοντας την Τρίπολη ως πόλη της εθνεγερσίας δια του οποίου παράλληλα θα αποδίδεται και τιμή στο γνήσιο τέκνο της Τριπολιτσάς Θεόδωρο Κολοκοτρώνη στο πρόσωπο του οποίου τιμώνται και οι ήρωες του ΄21.

Το σπουδαιότερο ως πράξη μεγάλης συμβολικής σημασίας, αφενός μεν θα εξυψώσει το πατριωτικό σθένος των Ελλήνων, αφετέρου δε, θα δώσει μια ηχηρή απάντηση στις νέο-οθωμανικές- αναθεωρητικές τουρκικές φαντασιώσεις.

Με τιμή

Σάββας Σαββάκης

πρ. αντιδήμαρχος Τρίπολης

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2020 All Rights Reserved. Designed By hit-media.gr