Δήμαρχος Β.Κυνουρίας: Με κάθε δυνατή δράση στεκόμαστε δίπλα στους παραγωγούς για τη διατήρηση των καλλιέργειών τους

Σεπτεμβρίου 21, 2022 0
Δήμαρχος Β.Κυνουρίας: Με κάθε δυνατή δράση στεκόμαστε δίπλα στους παραγωγούς για τη διατήρηση των καλλιέργειών τους
Από την επίσκεψη του καθηγητή εντομολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών και Πρόεδρο της Εντομολογικής Εταιρείας Ελλάδος, κ.
Διονύσιο Περδίκη παρουσία του Αντιδημάρχου Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Παναγιώτη Καμπουρολιά, στα χωριά του Πάρνωνα.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος που τρέχει ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την «Παρακολούθηση των πληθυσμών των εντόμων της καστανιάς του Πάρνωνα για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους».
Ο κ. Περδίκης συνέλεξε δείγματα τα οποία θα μελετηθούν και εργαστηριακά και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με αρκετούς παραγωγούς όπου τους μετέφεραν τις ανησυχίες τους για την εξέλιξη της καλλιέργειας. Η καλλιέργεια της καστανιάς παρουσιάζει ιδιαίτερο οικονομικό ενδιαφέρον για την περιοχή του Πάρνωνα λόγω της εκτεταμένης καλλιέργειας και της ποιοτικής υπεροχής του προϊόντος. Ωστόσο, η ποιότητα αλλά και η ποσότητα της παραγωγής απειλείται από αρκετούς εντομολογικούς εχθρούς.

Τα είδη των εντόμων που είναι σημαντικά και αποτελούν το αντικείμενο του προγράμματος είναι:
1. Τα καρποφάγα Λεπιδόπτερα (Laspeyresia splendana, Laspeyresia fagiglandana και Pammene fasciana, κν. καρπόκαψες)
2. Ο βαλάνινος (Curculio sp.)
3. Το ξυλοφάγο λεπιδόπτερο Cossus cossus και άλλα ξυλοφάγα έντομα (Cerambycidae, Cossidae, Buprestidae).

Οι παραγωγοί μπορούν να στέλνουν δείγματα στο εργαστήριο για εξέταση και για άλλα έντομα-εχθρούς σε συνεννόηση με τον Δήμο.
Στο τέλος του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εσπερίδα στην περιοχή για τα αποτελέσματα του προγράμματος αλλά και για να ενημερωθούν οι παραγωγοί γύρω από τους εχθρούς που εμφανίζονται στην περιοχή μας. Ακόμη ο κ. Περδίκης κατέθεσε μια ακόμη πρόταση στον Δήμο για την παρακολούθηση των εχθρών της ελιάς με θέμα «Παρακολούθηση των πληθυσμών του πυρηνοτρήτη και άλλων επιβλαβών εντόμων της ελιάς για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους». Πρόταση η οποία είναι πρόθεση του Δήμου, αφού εξασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση, να την εφαρμόσει στην ελαιοκομική ζώνη του Δήμου μας. Ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας, δήλωσε σχετικά: «Ο πρωτογενής τομέας είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες οικονομίας του Δήμου μας και αποτελεί προτεραιότητά μας. Με κάθε δυνατή δράση στεκόμαστε δίπλα στους παραγωγούς ώστε να τους προσφέρουμε γνώσεις και εργαλεία για την διατήρηση και τη βελτίωση των καλλιέργειών τους».

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2020 All Rights Reserved. Designed By hit-media.gr