1η ΤΟΜΥ Τρίπολης: «Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος»

Μαϊος 05, 2022 0
1η ΤΟΜΥ Τρίπολης: «Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος»
5 Μαΐου- Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος.

Το 90% των μελανωμάτων, αν διαγνωστούν έγκαιρα, μπορούν να θεραπευτούν.
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης του κοινού, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV), οργανώνει από το 2000 και κάθε χρόνο, την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος» σε 30 χώρες της Ευρώπης.


  Λόγω των περιβαλλοντικών μεταβολών και των αλλαγών στον τρόπο ζωής, τα κρούσματα μελανώματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια στις χώρες της Ευρώπης. Ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί πλέον ένα από τα 10 είδη καρκίνων που εμφανίζονται συχνότερα στους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς.

Ποια είναι τα διαφορετικά είδη καρκίνων του δέρματος;
Υπάρχουν δύο βασικά είδη καρκίνων του δέρματος:
- Τα μελανώματα, που δημιουργούνται με βάση τα μελανοκύτταρα, τα κύτταρα που παράγουν τη μελανίνη (φυσική χρωστική του δέρματος). Είναι το λιγότερο συχνό είδος, αλλά τα πιο ικανά να προκαλέσουν μεταστάσεις
- Τα καρκινώματα, που δημιουργούνται με βάση τα κερατινοκύτταρα, κύτταρα που αποτελούν την επιδερμίδα.
  Διακρίνουμε 2 είδη:
α) Τα ακανθοκυτταρικά καρκινώματα, που μπορούν να κάνουν μεταστάσεις
β) Τα βασικοκυτταρικά καρκινώματα, που είναι ο πρώτος σε συχνότητα καρκίνος στο ανθρώπινο είδος, αλλά και ο πιο «ακίνδυνος» καθώς δεν δημιουργεί μεταστάσεις.

Πρόληψη
Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να προληφθεί. Επειδή είναι ορατός, είναι δυνατή η πρώιμη ανίχνευσή του και οι βασικοί παράγοντες κινδύνου (έκθεση στην UV ακτινοβολία) για την εμφάνισή του μπορούν να αποφευχθούν με αλλαγές συμπεριφοράς απέναντι στον ήλιο.
Οι κύριες συστάσεις για προστασία απέναντι στην υπεριώδη ακτινοβολία αφορούν τη χρήση προστατευτικού ρουχισμού, την αποφυγή της απευθείας έκθεσης στον ήλιο μεταξύ 11π.μ. με 3 μ.μ. κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, την αναζήτηση σκιάς και τέλος τη σωστή και επαναλαμβανόμενη εφαρμογή αντιηλιακού.
Άτομα με μπλε μάτια, ξανθά ή κόκκινα μαλλιά, ανοιχτό χρώμα δέρματος - που καίγεται εύκολα και μαυρίζει λίγο - και φακίδες με την έκθεση στον ήλιο θεωρούνται υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του δέρματος.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται για την προστασία των παιδιών, καθώς η υπερέκθεση στον ήλιο κατά την παιδική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Η πρωτογενής πρόληψη συνίσταται στην αποφυγή ανάπτυξης της νόσου πριν καν συμβεί, δηλαδή κυρίως στη μείωση της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία.
Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι έκθεσης στον ήλιο:
1.      Περιστασιακή έκθεση - καθημερινές δραστηριότητες στην ύπαιθρο σε
μέρες ηλιοφάνειας.
2.      Έκθεση για λόγους ψυχαγωγίας - αθλητικές δραστηριότητες στην ύπαιθρο στον ήλιο.
3.      Επαγγελματική έκθεση - εργασία στην ύπαιθρο (αγρότης, ψαράς, ταχυδρόμος, τεχνικός συντήρησης κλπ.).
4.      Έκθεση σκόπιμη/συνειδητή - έκθεση με στόχο το μαύρισμα.
Η δευτερογένης πρόληψη συνιστά την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος σε πρώιμη μορφή, με σκοπό την επιτυχή αντιμετώπισή του. Αυτό συμπεριλαμβάνει την τακτική αυτο-εξέταση, τη γνώση των παραγόντων κινδύνου και την τακτική επίσκεψη στο δερματολόγο για τον καθιερωμένο έλεγχο.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι
•       "Ευρωμελάνωμα"  https://www.euromelanoma.org/greece

•       ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕΛΑΝΩΜΑΤΟΣ  http://www.elemmel.gr/

•       Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία
https://www.edae.gr/home/

•       Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV)
https://www.eadv.org/

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2020 All Rights Reserved. Designed By hit-media.gr