Κάλεσμα Συμμετοχής Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων Δήμου Τρίπολης στις προβολές Εκπαιδευτικής Ζώνης του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Φεβρουαρίου 25, 2022 0
Κάλεσμα  Συμμετοχής  Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων Δήμου Τρίπολης στις προβολές Εκπαιδευτικής Ζώνης  του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου
Το «8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου» θα διεξαχθεί στην Τρίπολη από 11-13 Απριλίου 2022

Το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ περιλαμβάνει 55 διεθνή και 20 ελληνικά ντοκιμαντέρ, και 22 ντοκιμαντέρ για την εκπαιδευτική ζώνη.


Το φεστιβάλ εμπλουτίζεται και φέτος με εργαστήρια, σεμινάρια, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης , τηλεδιασκέψεις , εκθέσεις και ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης
 
Όσον αφορά το πρόγραμμα Εκπαιδευτικών Προβολών στην  Τρίπολη είναι το εξης:

ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΖΩΝΗ

09:00   We Welcome You

Σκηνοθεσία/σενάριο/Παραγωγή: Κωνσταντίνος Λένης

Χώρα: Ελλάδα

Ετος: 2020

Διάρκεια: 18’

Μία ομάδα πέντε ποδηλατοδρόμων ταξιδεύουν στο Μαλάουι για να δωρίσουν σχολικές φόρμες στα παιδιά.

ΟΛΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ

09:30   From Trash to treasure

Σκηνοθεσία: Iara Lee

Παραγωγή: Cultures of Resistance

Διάρκεια: 24'

Χώρα: Λεσότο, ΗΠΑ

Ομιλούμενη γλώσσα: Αγγλικά

Στο Λεσότο – μια χώρα υψίπεδων που περιβάλλεται από τη Νότια Αφρική – ένας καλλιτέχνης που ονομάζεται Nthabiseng TeReo Mohanela παίρνει πεταμένα υλικά και τα μετατρέπει σε μοναδικά ρούχα και αξεσουάρ. Διδάσκοντας στους νέους τα οφέλη της ανακύκλωσης και της αναδημιουργίας, αποκαλεί το έργο του "Από τα σκουπίδια στον θησαυρό". Με αφετηρία το έργο του TeReo, αυτή η ταινία μικρού μήκους αναδεικνύεται σε ένα ευρύτερο πνεύμα επαναπροσδιορισμού μεταξύ των καλλιτεχνών στο Λεσότο, οι οποίοι χρησιμοποιούν τη δημιουργικότητα για να ανταποκριθούν σε εδραιωμένα κοινωνικά προβλήματα: Οι κινηματογραφιστές δείχνουν την ανάγκη τερματισμού του παιδικού γάμου. Οι μουσικοί γράφουν τραγούδια για την κλιματική αλλαγή. Οι αγρότες συλλέγουν σπόρους για την προστασία των απειλούμενων ειδών δέντρων. Οι σχεδιαστές χρησιμοποιούν τη μόδα για να διατηρήσουν την παραδοσιακή κουλτούρα basotho και να αμφισβητήσουν τις κοινές αντιλήψεις για την Αφρική. Μετατρέποντας τα αρνητικά σε θετικά, η ταινία μας ενθαρρύνει να πάρουμε μαθήματα από εκείνους που επανεξετάζουν, επαναχρησιμοποιούν και επανεφευρίσκουν προκειμένου να προωθήσουν τη θετική αλλαγή.

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΕΜΠΤΗΣ ΚΑΙ ΕΚΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

10.15   Οι σκύλοι που αλλάζουν ζωές

Έρευνα/ Παραγωγή: Κατερίνα Βασιλείου

Παραγωγή: VICE Greece.

Διάρκεια: 40’

Ελλάδα, 2019

Ομιλούμενη γλώσσα: Ελληνικά

Ένα ντοκιμαντέρ  για τους σκύλους-βοηθούς στην Ελλάδα μέσα από προσωπικές ιστορίες ανθρώπων που έχουν ταυτίσει τη διαδρομή τους με αυτά τα σκυλιά. Συναντάμε την Έλενα Παλάγκα, την μοναδική πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια σκύλων-βοηθών στη χώρα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η ίδια μας μιλά για το πώς το πάθος της για τα ζώα την οδήγησε να ασχοληθεί επαγγελματικά με το κομμάτι της εξειδικευμένης εκπαίδευσης σκύλων-βοηθών. Γνωρίζουμε τους δύο σκύλους βοηθούς συνεδριών (Nina και Wall-Ε), με τα οποία επισκεπτόμαστε κοινωνικές δομές όπου φιλοξενούνται άτομα τρίτης ηλικίας, ορισμένα με ανιακά σύνδρομα. Τέλος, η Έλενα μας μιλά για την Αθηνά, τον σκύλο-βοηθό που εκπαιδεύει εδώ και δύο χρόνια και η οποία πρόκειται πολύ σύντομα να παραδοθεί σε παιδί με αναπηρία στην Αθήνα. Μετά τη Θεσσαλονίκη ταξιδεύουμε στην Καλαμπάκα, όπου περνάμε δύο μέρες με την οικογένεια του οκτάχρονου Γιώργου Μάνη που εδώ και δύο χρόνια έχει τον πρώτο σκύλο-βοηθό, Μάικ. Οι γονείς του Γιώργου, Δέσποινα και Μάκης, αφηγούνται πώς ήρθε στα χέρια τους ο σκύλος- βοηθός και εξομολογούνται πως το ξανθό λάμπραντορ είναι για αυτούς το δεύτερο παιδί τους και για τον Γιώργο ο καλύτερος, πιστός φίλος του. Ο Μάικ αποτελεί, πια, το κίνητρο που έψαχνε ο μικρός για να συνεχίσει να προσπαθεί, μετά από το σοβαρό περιστατικό υγείας που του συνέβη σε ηλικία τριών ετών.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΗΛΙΚΙΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ

11:30   Η 11η Ώρα

Σκηνοθεσία: Νάντια Κόνερς, Λέιλα Κόνερς

Παραγωγοί: Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Λέιλα Κόνερς, Τσάκ Κάστλεμπερι, Μπράιαν Γκέρμπερ

Χώρα: ΗΠΑ

Ετος: 2007

Ομιλούμενη γλώσσα: αγγλικά

Η 11η Ώρα της Ανθρωπότητας έφτασε: Ξηρασίες. Λιμοί. Έντονες πλημμύρες. Ασυνήθιστα υψηλές βροχοπτώσεις. Θύελλες. Όξινη βροχή. Ο υψηλότερος μέσος όρος θερμοκρασίας που έχει καταγραφεί στην ιστορία. Συγκλονιστικές εικόνες από πλημμύρες, πυρκαγιές, τυφώνες όπως επίσης και από το λιώσιμο των πάγων αλλά και τα βουνά τοξικών αποβλήτων και σκουπιδιών μας πολιορκούν τον πλανήτη Γη. Ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο συμμετέχει στην παραγωγή και την αφήγηση του καταπληκτικού αυτού, αφιερώματος για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του πλανήτη μας αλλά και παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να δράσουμε. Οι τελευταίες στιγμές αντίδρασης είναι τώρα και όλοι πρέπει να δράσουμε προκειμένου να σταματήσουμε τη συνεχιζόμενη καταστροφική πορεία του πλανήτη μας, ώστε το μοναδικό μας μπλε πλανήτη να τον απολαύσουν και οι επόμενες γενεές!

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΤΡΙΤΗ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΖΩΝΗ           

09:00   Τι λένε τα ζώα;

Σκηνοθεσία: Anna Lee Strachan

Σενάριο: Michael Bicks

Παραγωγή: Michael Bicks & Anna Lee Strachan

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Jason Longo

Χώρα: ΗΠΑ

Διάρκεια: 52’

Ομιλούμενη γλώσσα: Αγγλικά

Το NOVA Wonders οδηγεί τους θεατές σε ένα ταξίδι στα όρια της επιστήμης, όπου οι ερευνητές ασχολούνται με ορισμένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της ζωής και του σύμπαντος. Σε αυτό το επεισόδιο εξετάζουμε αν μπορούμε να καταλάβουμε τι σκέφτονται τα ζώα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΗΛΙΚΙΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ (ΤΕΤΑΡΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΩ)

10:15   Τα δάκρυα της γοργόνας, Ωκεανοί από πλαστικό

Σκηνοθεσία/σενάριο: Sandrine Feydel

Χώρα: Γαλλία

Ετος: 2009

Διάρκεια: 54’

Ομιλούμενη Γλώσσα: γαλλικά

Οι ωκεανοί εξελίσσονται ραγδαία στις χωματερές της γης. Κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο ωκεανού περιέχει κατά μέσο όρο 74.000 κομμάτια πλαστικού. Μια «πλαστική σούπα» απορριμμάτων που σκοτώνει εκατοντάδες χιλιάδες ζώα κάθε χρόνο και διοχετεύει χημικά στην τροφική αλυσίδα.  Ποια θα είναι η μακροπρόθεσμη συνέπεια αυτής της «πλαστικής μόλυνσης»; Μπορεί να γίνει κάτι για να καθαρίσουν οι ωκεανοί μας;

ΟΛΕΣ ΟΙ ΗΛΙΚΙΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ (ΤΕΤΑΡΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΩ)

 

11:30   Kiss the Ground

Σκηνοθέτης: Josh Tickell, Rebecca Tickell

Παραγωγός: Josh Tickell, Rebecca Tickell

Σενάριο:  Josh Tickell, Rebecca Tickell

Διευθυντής Φωτογραφίας: Simon Balderas

Διάρκεια: 85’

ΗΠΑ 2020

Ομιλούμενη γλώσσα: Αγγλικά

Το «Φίλα το χώμα» αποκαλύπτει ότι μέσα από την αναζωογόνηση του χώματος του κόσμου μπορούμε γρήγορα να σταθεροποιήσουμε ολοκληρωτικά το παγκόσμιο κλίμα, να επαναφέρουμε χαμένα οικοσυστήματα και να δημιουργήσουμε αφθονία διατροφικών πηγών. Χρησιμοποιώντας εντυπωσιακές γραφικές και οπτικές αναπαραστάσεις καθώς και πλάνα της ΝΑΣΑ και της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, η ταινία παρουσιάζει πώς με τη μείωση του άνθρακα της ατμόσφαιρας το χώμα αποτελεί το κομμάτι του κλιματικού παζλ που λείπει.

Η ταινία παίρνει θέση να ξεδιαλύνει ένα κίνημα για να επιτευχθεί το ακατόρθωτο, να λυθεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της ανθρωπότητας, την εξισορρόπηση του κλίματος και την διασφάλιση του μέλλοντος του είδους μας.

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΖΩΝΗ

09:00   Remains/ Απομεινάρια

Σκηνοθεσία: Ελισάβετ Κυριακοπούλου

Ετος: 2017

Χώρα: Ελλάδα

Διάρκεια: 41’

Ομιλούμενη γλώσσα: Ελληνικά

Μέσα από το ταξίδι μιας ντομάτας από το χωράφι στον πάγκο της αγοράς, ένας ακτιβιστής, ένας μάγειρας της κοινωνικής κουζίνας, ένας σεφ, μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ και τρεις εκπρόσωποι οργανισμών που λειτουργούν στην Αθήνα σε διαφορετικά στάδια της διαδρομής των τροφίμων, δίνουν τις δικές τους ερμηνείες σχετικά με τα αίτια τού γιατί εκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής, τη συσχέτιση του φαινομένου με την κρίση, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελληνικού υπερκαταναλωτισμού και τις λύσεις που προτείνουν.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΗΛΙΚΙΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ

10:15   The heir of liszt / Ο διάδοχος του Λιστ

Σκηνοθεσία/σενάριο/παραγωγή: Natalie Halla

Διάρκεια: 60’

Χώρα: Αυστρία

Ετος: 2014

Ομιλούμενη γλώσσα: Γερμανικά, ισπανικά

Πώς εμφανίζεται μια μουσική ιδιοφυία; Το ντοκιμαντέρ «Ο διάδοχος του Λιστ» μιλάει για την ιδιαίτερη ζωή του εντεκάχρονου βιρτουόζου πιανίστα και συνθέτη Michael Andreas Häringer και ρίχνει φως σε κρυφά σημεία της βιογραφίας των διάσημων προγόνων του, Φραντς Λιστ και Sophie Menter

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ  ΛΥΚΕΙΟΥ

ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

11:30   Flow- For love of water / Η αγάπη για το νερό

Σκηνοθεσία: Irena Salina, Dan Berger

Παραγωγή: Steven Starr

Διάρκεια: 83’

Χώρα: ΗΠΑ

Ετος: 2008

Ομιλούμενη γλώσσα: αγγλικά

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ της Irena Salina σχετικά με αυτό που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν το πιο σημαντικό πολιτικό και περιβαλλοντικό ζήτημα του 21ου αιώνα - την παγκόσμια κρίση του νερού. Η σκηνοθέτις στηρίζει μια υπόθεση ενάντια στην αυξανόμενη ιδιωτικοποίηση της φθίνουσας παροχής γλυκού νερού στον κόσμο με εστίαση στην πολιτική, τη ρύπανση, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εμφάνιση ενός παγκόσμιου καρτέλ νερού.

Οι συνεντεύξεις με επιστήμονες και ακτιβιστές αποκαλύπτουν έξυπνα την κρίση που οικοδομείται γρήγορα, τόσο σε παγκόσμια όσο και σε ανθρώπινη κλίμακα, και η ταινία παρουσιάζει πολλούς από τους κυβερνητικούς και εταιρικούς ένοχους πίσω από την αρπαγή του νερού, ενώ θέτει το ερώτημα: Μπορεί κανείς πραγματικά να κατέχει αυτό το υπέρτατο αγαθό;

Πέρα από τον εντοπισμό του προβλήματος, η ταινία δίνει επίσης στους θεατές μια ματιά στους ανθρώπους και τους θεσμούς που παρέχουν πρακτικές λύσεις στην κρίση του νερού και σε αυτούς που αναπτύσσουν νέες τεχνολογίες, οι οποίες γίνονται γρήγορα σχέδια για μια επιτυχημένη παγκόσμια και οικονομική ανάκαμψη.

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΕΜΠΤΗΣ ΕΚΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ :

τηλέφωνο  6946591736 κ. Αντωνία Πτερνέα 

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΡΙΠΟΛΗΣ :  ΒΑΛΙΑ ΑΜΠΑΤΖΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  για περισσότερες πληροφορίες

*υπάρχει η άδεια από το Υπουργείο Παιδείας και έχει εγκριθεί η Εκπαιδευτική Ζώνη

  • εκδηλωση

    Leave a comment

    Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

    © 2020 All Rights Reserved. Designed By hit-media.gr