Πρώτη επετειακή εκδήλωση σήμανσης δέντρων ελευθερίας Αρκαδίας

Δεκεμβρίου 06, 2021 0
Πρώτη επετειακή εκδήλωση σήμανσης δέντρων ελευθερίας Αρκαδίας
Στη σκιά της εμβληματικής βελανιδιάς, που βρίσκεται στην είσοδο της ιστορικής Ιεράς Μονής Αγ. Νικολάου Καλτεζών Αρκαδίας, έλαβε χώρα η επετειακή εκδήλωση σήμανσης του εν λόγω μνημειακού δέντρου ελευθερίας που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας σε συνεργασία με την Ιερά…

Ειδικότερα, με αφορμή την συμβολική επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021 σε μια λιτή αλλά ιδιαίτερα συμβολική τελετή έγιναν τα αποκαλυπτήρια της μεταλλικής ετικέτας με την οποία σημάνθηκε η μνημειακή βελανιδιά, σιωπηλός μάρτυρας της πρώτης συνέλευσης των Ελλήνων και της σύστασης της Πελοποννησιακής Γερουσίας τον Μάιο του 1821, η οποία έγινε με την συμμετοχή 37 πρόκριτων και πληρεξούσιων των επαρχιών υπό την προεδρία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.

  

      Τα αποκαλυπτήρια της μεταλλικής ετικέτας σε μια συμβολική κίνηση έγιναν από κοινού από τον Σεβ. Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρο, τον Δήμαρχο Γορτυνίας κ. Ευστ. Κούλη, την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης κα Γ. Παναγοπούλου, την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Τρίπολης κα Ελ. Καρούτζου και τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Καλαμάτας Ιωαν. Ζαφειρόπουλο.  Αξίζει να σημειωθεί ότι, το σχέδιο της μεταλλικής ετικέτας φιλοτέχνησε αφιλοκερδώς η ομογενής ζωγράφος Joanna Kordos που ζει στη Μελβούρνη και είναι εμπνευσμένο από την εμβληματική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.  Η επετειακές εκδηλώσεις σήμανσης των 71 δέντρων ελευθερίας που έχουν καταγραφεί θα συνεχιστούν στο πλαίσιο συνεργασίας του Ινστιτούτου Πολιτισμού Μεσσηνίας με τους Δήμους της Πελοποννήσου, ώστε να αποτελέσουν ένα ενιαίο δίκτυο πολιτισμικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς της Πελοποννήσου.  

      Τέλος, ο ερευνητικός φάκελος ιστορικής τεκμηρίωσης των εν λόγω μνημειακών δέντρων θα σταλεί στην Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να αξιολογηθεί από την Εθνική Επιστημονική Επιτροπή για την Εφαρμογή στην Ελλάδα της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) με στόχο το επετειακό στοιχείο να εγγραφεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.  Παράλληλα, επιδιώκεται, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βολής, η αριθμητική και γεωγραφική διεύρυνση του Δικτύου Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης και η δημιουργία μιας εθνικής στρατηγικής προστασίας των εν λόγω εμβληματικών δέντρων ελευθερίας.

kaltesp 17 1

  • εκδηλωση

    Leave a comment

    Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

    © 2020 All Rights Reserved. Designed By hit-media.gr