Κώστας Τζιούμης: «Ο Δήμος Τρίπολης γίνεται ελκυστικότερος σε πράσινες επενδύσεις»

Οκτωβρίου 24, 2021 0

Στο Συνέδριο Olympia Forum II, στην Αρχαία Ολυμπία, ήταν ομιλητής ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης, το Σάββατο  (23/10/2021).

Ο κ. Τζιούμης συμμετείχε σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Σωστή απολιγνιτοποίηση, Προκλήσεις και Ευκαιρίες για την περιοχή».

Κατά την τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος εξήγησε ότι ο Δήμος Τρίπολης αρχικά δεν ήταν εδαφικά εντός του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης. «Αυτό θεωρούσαμε ότι μας αδικούσε και κάναμε μία προσπάθεια να ενταχθούμε διότι το 45-50% των εργαζομένων στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης, σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, είναι κάτοικοι του Δήμου Τρίπολης και πολλές επιχειρήσεις, που συνδέονταν όλα αυτά τα χρόνια με τις λιγνιτικές μονάδες, δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Τρίπολης

Σε συνεργασία με τη ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης και την ΤΕΒΑ, ξεκινήσαμε μια προσπάθεια, τα επιχειρήματά μας έγιναν αποδεκτά κι αυτό για μας είναι εξαιρετικά σημαντικό, διότι στην αλλαγή της τοπικής κοινωνίας πρέπει να συμμετάσχουμε για να κρατήσουμε ζωντανή και ενεργή την περιοχή μας.

Ο Δήμο Τρίπολης υπέβαλλε πέντε προτάσεις που αξιολογήθηκαν θετικά, όπως η ανάπτυξη και λειτουργία δικτύου δομών και υπηρεσιών υποστήριξης της απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, ανάπτυξη ικανοτήτων καινοτομίας στις τοπικές επιχειρήσεις με έμφαση στην κυκλική οικονομία, δράσεις δικτύωσης και μεταφοράς τεχνογνωσίας και πιλοτικό πάρκο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για την κλιματική αλλαγή.»

Για να συνεχίσει ο κ. Τζιούμης: «Δεν θεωρούσαμε και δεν θεωρούμε ότι ο Δήμος Τρίπολης επηρεάζεται το ίδιο με το Δήμο Μεγαλόπολης. Ο Δήμος Μεγαλόπολης επηρεάζεται περισσότερο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο Δήμος Τρίπολης και άλλες περιοχές δεν επηρεάζονται.

Ετοιμάζουμε ομάδες εργασίας που σχεδιάζουν ολοκληρωμένες προτάσεις σε όλους τους άξονες του Σχεδίου. Για την ενίσχυση και προώθηση της επιχειρηματικότητας, αναβαθμίσεις ενεργειακές σε δημοτικά κτίρια, σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, αναπροσαρμογή στη χρήση γης όπως πράσινες υποδομές αποκατάστασης ή υποδομές διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών, καθώς και ενίσχυση τοπικών επιχειρήσεων.

Θεωρούμε τη μεταλιγνιτκή εποχή μια πρόκληση να αλλάξουμε και ο Δήμος μας να γίνεται ελκυστικότερος σε πράσινες επενδύσεις»,

Τέλος, ο Δήμαρχος έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην Ενεργειακή Κοινότητα που έχει σχεδιάσει ο Δήμος Τρίπολης.

Δείτε το βίντεο από το 21.55.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2020 All Rights Reserved. Designed By hit-media.gr