Σήμανση υπεραιωνόβιου πλάτανου στα Μαγούλιανα από την Costa Navarino

Αυγούστου 04, 2021 0
Σήμανση υπεραιωνόβιου πλάτανου στα Μαγούλιανα από την Costa Navarino
Η «Costa Navarino» και το «Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου» τιμούν την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης, στρέφοντας την προσοχή των θερινών παραθεριστών στην Πελοπόννησο και ειδικότερα στα Μαγούλιανα Γορτυνίας, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΜΟΡΙΑΣ…

Σχεδιάζοντας 21 θεματικές διαδρομές σε 8 εμβληματικές πόλεις της Πελοποννήσου το «ΜΟΡΙΑΣ ’21», προσκαλεί τους επισκέπτες της «Costa Navarino» και όχι μόνο, να ανακαλύψουν την ιστορία και τον ρόλο που έπαιξε κάθε πόλη στον αγώνα για την απελευθέρωση.

Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες βασισμένες στους τομείς της Ιστορίας, της Τέχνης, της Γαστρονομίας και της Φύσης, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, θα διαπιστώσουν την σπουδαία συνεισφορά του Μοριά στην έκβαση της Αγώνα μέσα από την εμπειρία, την αφή, την γεύση και την περιήγηση.

Στο χωριό Μαγούλιανα συγκεκριμένα ένας υπεραιωνόβιος πλάτανος της οικογένειας Platanus Orientalis, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο της φύσης. Θα είναι ένα από τα  27 υπεραιωνόβια δένδρα του Μοριά, μάρτυρες των γεγονότων της Επανάστασης, στα οποία έχει ήδη ή πρόκειται να τοποθετηθεί ειδική σήμανση. Η σήμανση, τοποθετημένη με μη παρεμβατικό τρόπο στη βάση του πλάτανου, θα περιλαμβάνει πληροφορίες, τόσο για το ίδιο το δέντρο όσο και για τη συμβολή των Μαγούλιανων στον Αγώνα για την Ανεξαρτησία.

Σε ένα απόσπασμα της σήμανσης από την ιστοσελίδα του «ΜΟΡΙΑΣ ’21», αναφέρονται τα εξής: «Σπίτι μου είναι το πιο ψηλό κατοικήσιμο χωριό της Πελοποννήσου, τα Μαγούλιανα. Μνημείο της Φύσης με έχουν αποκαλέσει. Κάτι θα ξέρουν. Εγώ ξέρω ότι από εδώ ψηλά, έτσι θεόρατος που είμαι, έχω αγκαλιάσει τον τόπο αυτό με τις ρίζες μου αιώνες τώρα. Και όσο πιο πολλά έβλεπα εδώ στη βίγλα μου, τόσο πιο πολύ ήθελα να απλώσω κι άλλο τις ρίζες μου. Να αγκαλιάσω αυτόν το τόπο, τον τόσο προικισμένο, αλλά και τόσο πονεμένο. Έζησα χαρές και πανηγύρια αντάμωσης ξενιτεμένων, άκουσα υποσχέσεις αγάπης και όρκους ιερούς. Τεράστιο μ’ αποκαλούν αλλά χιλιάδες φορές πιο μεγάλος θα ήμουν αν μπορούσε η περηφάνια μου στο κορμό μου να φανεί.»

 

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα «ΜΟΡΙΑΣ ’21» θα βρείτε εδώ: 

https://www.morias21.com/to-programma/

Ενώ, για τον Πλάτανο στα Μαγούλιανα, εδώ:

https://www.morias21.com/nature/tis-arkadias-o-platanos-2/

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2020 All Rights Reserved. Designed By hit-media.gr