Η κληρονομιά του “21” για την Τρίπολη | γράφει ο Γιώργος Χρονόπουλος

Ιανουαρίου 05, 2021 0
Η κληρονομιά του “21” για την Τρίπολη | γράφει ο Γιώργος Χρονόπουλος
Το 2021, διακόσια χρόνια από την επανάσταση έχουμε την μεγάλη ευκαιρία να προσδιορίσουμε την μετάβασή μας σε έναν νέο προσανατολισμό, σε μια νέα πραγματικότητα.
Είναι η ευκαιρία για μια μεγάλη τομή, μια δημοκρατική επανάσταση αλλάζοντας τις δομές της πολιτικής της…

γράφει ο Γιώργος Χρονόπουλος*

Οι εορτασμοί για αυτή την επέτειο θα πρέπει να περιλαμβάνουν την δημιουργία έργων μεγάλης ακτινοβολίας. Όχι εφήμερων άλλα διαχρονικών που θα μιλούν για αυτά οι επόμενες γενιές. Έργα που θα υλοποιούν τα οράματα των επαναστατών και των μεγάλων Ελλήνων και φιλελλήνων ευεργετών που δυστυχώς μέχρι σήμερα, πολλά δεν έχουν πραγματοποιηθεί.

Όπως του Βύρωνα , του Ζάππα , του Σίνα και πολλών άλλων. Οι περιουσίες των ευεργετών παραμένουν εγκλωβισμένες σε γραφειοκρατικούς μηχανισμούς, ιδρύματα και κληροδοτήματα, χωρίς να έχουν επιτελέσει τον σκοπό για τον οποίον διατέθηκαν. Με τον απεγκλωβισμό και την ενεργοποίηση αυτού του θησαυρού θα έπρεπε να ασχοληθεί η επιτροπή του 2021 εκπληρώνοντας την βούληση των εθνικών ευεργετών για την ολοκλήρωση του οράματος της Αναγέννησης της Ελλάδας. Ο Ζάππας π.χ. δεν έδωσε την περιουσία του για να γίνει ένα Μέγαρο που σήμερα εμείς το ονομάζουμε Ζάππειο και να παραμένει ενάμισι αιώνα μετά μισοάδειο. Δεν είχε σκοπό να κάνουν επιδείξεις μόδας μεγάλοι σχεδιαστές, ούτε να δίνουν συνεντεύξεις τα κόμματα πριν και μετά τις εκλογές. Στην διαθήκη του ο Ζάππας όρισε την ονομασία ως Μέγαρο των Ολυμπίων .

Ένα μουσείο που μέσα θα βρίσκεται η ιστορία των ολυμπιακών αγώνων που γεννήθηκαν στην Ελλάδα. Δίπλα στο πρώτο ολυμπιακό στάδιο , στο ναό του Ολυμπίου Διός , στην Ακρόπολη και το μουσείο της. Με την λειτουργία του μουσείου οι επισκέπτες θα παρέτειναν κατά μία μέρα την διανυκτέρευσή τους στην Αθήνα αποφέροντας διακόσια δέκα εκατομμύρια ευρώ στην εθνική οικονομία. Αν η Ελλάδα λοιπόν διαχειριστεί την περιουσία των ευεργετών ώστε να ανταποκρίνεται στον σκοπό για τον οποίο διατέθηκε θα βρεθεί στο παγκόσμιο επίκεντρο του 21ου αιώνα.

Θα έχει ανταποδοτικά οφέλη για τα επόμενα χρόνια αναπτύσσοντας παράλληλα την εθνική οικονομία. Με αυτόν τον τρόπο θα τιμούσαμε την μνήμη των αγωνιστών.

Μόνο έτσι θα είχε σημασία ο συμβολισμός των 200 χρόνων από την επανάσταση για την λευτεριά μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς από τους Τούρκους. Με το παραπάνω σκεπτικό οι εκδηλώσεις που θα γίνουν στη Δήμο μας οι οποίες θα πάρουν πανελλήνια εμβέλεια αφού από εδώ ξεκίνησε η επανάσταση για την απελευθέρωση του γένους, θα πρέπει να είναι ξεχωριστές, δίνοντας ένα διαφορετικό νόημα και όραμα. Δεν θα πρέπει να επικεντρωθούν σε πανηγύρια και εκδηλώσεις αφηγηματικού χαρακτήρα.

Δεν είναι ανάγκη να ξοδευτεί ούτε ένα ευρώ για να μάθουμε ιστορίες που ήδη γνωρίζουμε. Αυτές τις μάθαμε και υποτίθεται ότι θα πρέπει να διδαχθήκαμε από τα καλά μας, άλλα κυρίως από τα λάθη μας. Αξία θα έχει, το τι θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές οι οποίες θα μιλούν γι αυτά μετά από 50-100 χρόνια. Τι θα αφήσουμε ώστε η Τρίπολη να αποτελέσει μια πρωτεύουσα πόλη που θα βρεθεί όχι μόνο στο πανελλήνιο αλλά και στο διεθνές επίκεντρο. Μια πόλη που θα έχει κάποιον σημαντικό λόγο να την επισκέπτονται Έλληνες και ξένοι τουρίστες βελτιώνοντας κατακόρυφα την τοπική της οικονομία. Δυστυχώς μέχρι σήμερα χιλιάδες κόσμος περνά έξω από την Τρίπολη με προορισμό την ορεινή , ή παραλιακή Αρκαδία, χωρίς να έχει ιδιαίτερο λόγο να την επισκεφτεί. Η δημιουργία του «Μουσείου το Αγώνα» στο σημερινό δικαστικό μέγαρο που έχει φιγουράρει σε προεκλογικά φυλλάδια εδώ και πολλά χρόνια, θα ήταν το σημαντικότερο έργο προς αυτήν την κατεύθυνση. Ένα μουσείο κέρινων ομοιωμάτων των αγωνιστών της επανάστασης που θα συμβολίζει τους αγώνες για την ελευθερία και την Αναγέννηση της Ελλάδος. Σκεφτείτε πόσα σχολεία από ολόκληρη την επικράτεια, πόσοι χιλιάδες κόσμος από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό θα επισκέπτονται το μουσείο. Ένα μουσείο μοναδικό στο Πανελλήνιο που θα έχει την έδρα του στην Τρίπολη.

Η συνεισφορά, της πόλης μας στην επανάσταση του 1821 είναι η σημαντικότερη περιουσία που έχουμε. Δεν μπορεί ο τόπος που πρωταγωνίστησε στην επανάσταση να μην έχει ένα τέτοιο είδος μουσείο. Δεν μπορεί η Τρίπολη να μην αποτελεί διεθνές brand name της επανάστασης, του αγώνα και της ελευθερίας. Η Ίδρυση αυτού του μουσείου θα πρέπει να αποτελέσει την πρωταρχική και επιβεβλημένη προτεραιότητα των εμπλεκομένων αρμόδιων αρχών. Επίσης η καλλιτεχνική αναβάθμιση του Μαλλιαροπουλείου θεάτρου με την πρόσληψη καλλιτεχνικού διευθυντή που θα οργανώσει το πρόγραμμα του θεάτρου ώστε να ανεβαίνουν μόνιμα, θεατρικές παραστάσεις, όπερες, μπαλέτα, συναυλίες κ.α θα έχει ως αποτέλεσμα η Τρίπολη να σημαδέψει την πολιτιστική ζωή της Πελοποννήσου και όχι μόνο.

Ένα διατηρητέο θέατρο του 1910 που σχεδίασε ο Αναστάσιος Μεταξάς και που στην σκηνή του, έχουν ανέβει η Κοτοπούλη ο Μινωτής η Παξινού θα αποτελέσει μεγάλο πόλο έλξης. Θα πρέπει κάποια στιγμή να ανταποκριθούμε και να σταθούμε στο ύψος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Άλλο έργο θα μπορούσε να είναι η επέκταση και η μετατροπή του αεροδρομίου της 124 Π.Β.Ε. σε πολιτικό για low cost αεροπορικές εταιρίες. Ένα έργο που καθιστά την Τρίπολη σε τουριστικό προορισμό. Η μιάμιση σχεδόν ώρα απόσταση από την Αθήνα καθιστά ευνοϊκό το εγχείρημα αυτό. Τουρίστες με προορισμό την Αθήνα θα μπορούν να προσγειώνονται στην Τρίπολη με πολύ φθηνότερο ναύλο και πολλοί από αυτούς θα έχουν λόγους (π.χ Μουσείο του Αγώνα, Μαλλιαροπούλειο κ.α.) να διαμείνουν στην πόλη μας.

Όλο αυτό θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας ενώ θα αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα σε όλους τους τομείς και θα τονωθεί η τοπική οικονομία. Ακόμα η συγκέντρωση στην πόλη μας όλων των αποκεντρωμένων δημοσίων υπηρεσιών στο στρατόπεδο του πεζικού την καθιστούν Διοικητικό Κέντρο της Πελοποννήσου. Η γεωγραφική της θέση άλλωστε της επιτρέπει κάτι τέτοιο. Επίσης η δημιουργία Παμπελοποννησιακής έκθεσης τοπικών προϊόντων μια με δυο φορές το χρόνο καθιστά την Τρίπολη εμπορικό κέντρο που θα τονώσει την τοπική αγορά και θα προωθήσει τα εξαιρετικά τοπικά μας προϊόντα. Πολλές από τις παραπάνω προτάσεις έχουν απασχολήσει την τοπική κοινωνία και κάποιες από αυτές, έχουν παρουσιαστεί προεκλογικά από δημοτικούς συνδυασμούς. Προβλήματα και κολλήματα προφανώς θα υπάρχουν αρκετά. Τώρα όμως το 2021, διακόσια χρόνια από την επανάσταση είναι η μεγάλη ευκαιρία να ξεπεραστούν. Είναι ευκαιρία να κάνουμε το αδύνατο …. δυνατό. Είναι η ευκαιρία να αποφασίσουμε που θέλουμε να πάει η Τρίπολη. Αν θέλουμε να δώσουμε μια άλλη προοπτική. Αν το αποφασίσουμε είμαι σίγουρος θα υπάρξει η βούληση και ο τρόπος.

Είναι η μεγάλη ευκαιρία κάποια από αυτά τα έργα να πραγματοποιηθούν και κάποια να δρομολογηθούν με χρονοδιαγράμματα. Η Τρίπολη όπως αντιλαμβανόμαστε έχει τεράστιες δυνατότητες και μπορεί να αναπτύξει δραστηριότητες γύρω από τον τουρισμό , την κρατική διοίκηση, το εμπόριο, τον πολιτισμό και την επιχειρηματικότητα. Δεν αξίζει η πόλη που γέννησε την επανάσταση να διώχνει τα παιδιά της . Δεν της αξίζει η μιζέρια ο συντηρητισμός και η εσωστρέφεια. Το 2021 πρέπει να συμβολίζει την Τρίπολη της ανάπτυξης και της πρωτοπορίας. Άλλωστε πρωτοπόρα ήταν στην επανάσταση του 21. Έτσι και σήμερα η επανάσταση μιας νέας αντίληψης των πραγμάτων , μιας άλλης φιλοσοφίας θα πρέπει να ξεκινήσει από την Τρίπολη. Η επανάσταση της προόδου. Οι εκδηλώσεις που θα διοργανώσουν ο Δήμος και η Περιφέρεια δεν πρέπει να είναι μιας χρήσης.

Η επιτυχία των εκδηλώσεων του 2021 στην πόλη μας θα εξαρτηθεί από την ανταποδοτικότητα αυτών στην τοπική κοινωνία για τα επόμενα πολλά χρόνια. Θα εξαρτηθεί από αυτά που δεν θα ξεχαστούν στο πέρασμα των χρόνων. Θα κριθεί από τα μεγάλα και σημαντικά που θα κληρονομήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας δίνοντας τους την ευκαιρία να μείνουν στο τόπο που γεννήθηκαν . Τον τόπο που ξεκίνησε η επανάσταση του 1821 για την απελευθέρωση της Ελλάδας. Την Τρίπολη του 21ου αιώνα.

* Γιώργος Χρονόπουλος
Καθηγητής φυσικής αγωγής- Προπονητής Πετοσφαίρισης
Ιδιωτικός υπάλληλος
τ. Ειδικός Συνεργάτης Δήμου Τρίπολης τ. Γενικός Δ/ντης Κ.Ε.ΔΗ.Τ.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2020 All Rights Reserved. Designed By hit-media.gr