Κώστας Τζιούμης: «Στηρίζομαι και θέλω και ζητώ την συμμετοχή και την βοήθεια στα κοινά των συνδημοτών μου»

Δεκεμβρίου 15, 2023 0
Κώστας Τζιούμης: «Στηρίζομαι και θέλω και ζητώ την συμμετοχή και την βοήθεια στα κοινά των συνδημοτών μου»
Η τελετή ορκωμοσίας του Δημάρχου κ. Κωνσταντίνου Τζιούμη, των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, των προέδρων των δημοτικών κοινοτήτων και των συμβούλων των δημοτικών κοινοτήτων του Δήμου Τρίπολης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023, στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Τρίπολης (οδός…

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Κυρίες και κύριοι            

Αγαπητοί συνδημότες

Με δική σας απόφαση και εντολή, στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, βρισκόμαστε σήμερα εδώ, όλες και όλοι οι εκπρόσωποί σας, όλες και όλοι που εσείς επιλέξατε για την διαχείριση των κοινών του τόπου μας κατά την προσεχή πενταετία.

Δώσαμε, ενώπιον Θεού και ανθρώπων, ΟΡΚΟ συνέπειας, καθήκοντος, προσφοράς, υπηρέτησης του κοινού συμφέροντος και εκτέλεσης των εντολών σας, επαλήθευσης των προσδοκιών σας. Θεωρώ ότι και οι τρεις παρατάξεις, που με την ψήφο σας απαρτίζουν το νέο Δημοτικό  Συμβούλιο, όλες και όλοι – οι σύμβουλοι και οι πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων – είτε βρίσκονται στην πλευρά της Πλειοψηφίας είτε σ’ αυτήν της Μειοψηφίας, έχουν απόλυτη συναίσθηση και συνείδηση της αποστολής τους, του χρέους τους έναντι των πολιτών, των καθηκόντων τους.

Γιατί, για μένα τουλάχιστον, η έννοια και η θέση του δημοτικού ταγού σημαίνει καθήκον, προσφορά, συνέπεια λόγων και έργων. Και θέλω να πιστεύω ότι την ίδια άποψη έχουν όλοι οι αιρετοί συνάδελφοι, ανεξαρτήτως παράταξης – γι’ αυτό και από σήμερα κιόλας, από αυτήν την ιερή στιγμή του όρκου, τους καλώ και τους περιμένω σε κοινό αγώνα, σε κοινή προσπάθεια, σε συνένωση δυνάμεων για την λύση των όποιων προβλημάτων, για την βέλτιστη αντιμετώπιση δυσκολιών της καθημερινότητας, για την συμπαράσταση σε όποιον συμπολίτη μας την έχει ανάγκη, για την πρόοδο και προκοπή του Δήμου Τρίπολης συνολικά.

Ταυτόχρονα προσβλέπω στη βοήθεια και στη συνεργασία από και με την Πολιτεία, την Εκκλησία, την Περιφέρεια, από φορείς όπως  το Επιμελητήριο, επιστημονικές ή επαγγελματικές ενώσεις, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, πολιτιστικοί σύλλογοι και οργανώσεις.

Προπαντός όμως στηρίζομαι και θέλω και ζητώ την συμμετοχή και την βοήθεια στα κοινά – των συμπολιτών, των δημοτών, όλων των πολιτών, οι οποίοι έχουν υποχρέωση και δικαίωμα και συμφέρον, εντέλει, να είναι ενεργοί πολίτες, άγρυπνοι δημότες, να μας παρακολουθούν, να μας υποδεικνύουν, να μας ελέγχουν, να συγκρίνουν τους λόγους και τα έργα μας, αν είμαστε συνεπείς στις εξαγγελίες μας, αν είμαστε αντάξιοι της επιλογής τους. Αύτη τη συμμετοχή, την συνεχή κριτική και την βοήθεια στο έργο μου την έζησα και την είχα και την αξιοποίησα στη λήγουσα θητεία μου κατά την τακτική άμεση ιντερνετική επαφή και επικοινωνία με τους συμπολίτες μου. Θα την συνεχίσω και θα την πολλαπλασιάσω.

 Αυτό κατά την γνώμη μου  σημαίνει ΔΗΜΟΣ, αυτό σημαίνει ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, με τέτοιες αντιλήψεις πορεύομαι, με τέτοιο συμβόλαιο με τίμησε αλλά με δέσμευσε και  για την νέα πενταετία το σύνολο των συνδημοτών. Αναφέρομαι στο σύνολο και όχι στο ποσοστό των ψηφοφόρων της παράταξης μας διότι, με την λήξη του εκλογικού αγώνα και το αποτέλεσμα αυτού, ο δήμαρχος λειτουργεί και εργάζεται υπέρ του συνόλου των δημοτών, έχει υποχρέωση και χρέος να ‘’βλέπει’’ μόνο πολίτες, μόνο δημότες, μόνο συμπολίτες και συνδημότες – σε καμία περίπτωση ‘’δικούς μας’’ και  ‘’αντιπάλους’’. Έτσι σκέφτομαι, έτσι λειτουργώ, έτσι θέλω όλους τους συνεργάτες μου και τις υπηρεσίες του Δήμου.

Ως μέλη αυτού του δήμου μάς ενώνουν πολλά κοινά, ίσως τα πάντα, δεν μας χωρίζει τίποτα, ακόμη και με την Μειοψηφία, επαναλαμβάνω… μειοψηφία και όχι Αντιπολίτευση, εκτός ίσως από την φιλοσοφία της πολιτικής πρακτικής, από την ιεράρχηση προτεραιοτήτων και αναγκών, από τον τρόπο και την μέθοδο αντιμετώπισης τους…

Έτσι λειτούργησε, κατά την λήγουσα τετραετία, η παράταξη ‘’Τρίπολη αύριο’’ και ο ομιλών, έτσι θα λειτουργήσουν και στη δεύτερη. Γνώμονάς μας και οδοδείκτης πορείας στην πρώτη θητεία μας το πρόγραμμά μας, το οποίο, με τίτλο “7+1 Προτεραιότητες – Δεσμεύσεις για την Τρίπολη αύριο”, εγκρίθηκε και υπερψηφίστηκε από τους συμπολίτες και υλοποιήσαμε επακριβώς. Τα γραπτά και τα έργα μένουν και μιλούν και αποδεικνύουν… Για την αρχόμενη σε λίγες ήμερες θητεία μας εγκρίθηκε και υπάρχει και μας οδηγεί το πρόγραμμα - συμβόλαιο “10 πεδία δράσης και συνέχειας”. Τρίπολη και χωριά έχουν την ίδια βαρύτητα και την ίδια αντιμετώπιση για μας:  η πόλη – πρωτεύουσα, η Τριπολιτσά, το λίκνο της ελευθερίας μας, και η ιστορική Τεγέα, το Κορύθιο και η Σκυρίτιδα, ο Φάλανθος και η Μαντινεία με το δυναμικό Λεβίδι, κάθε γωνιά του Δήμου μας έχει την έγνοια, την στοργή, την φροντίδα μας. Παρέμβαση και ανάπτυξη όπου και όπως χρειάζεται, όπου και όπως μπορούμε. Και μπορούμε πολλά: στον πρωτογενή  τομέα, στην τοπική Οικονομία, στον Τουρισμό, ακόμη και στην ανάπτυξη βιομηχανιών, για τις οποίες οι συνθήκες είναι ευοίωνες. 

Κυρίες και κύριοι,

 Αγαπητοί συνάδελφοι, αιρετοί εκπρόσωποι των δημοτών μας. Οι καιροί δεν είναι εύκολοι –  προβλήματα, κοσμογονικές αλλαγές, ποικίλοι κίνδυνοι… Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, η Τεχνητή Νοημοσύνη επί θύρας, το Μεταναστευτικό και ο Ρατσισμός απειλούν την κοινωνική συνοχή, η παραβατικότητα – εγκληματικότητα προκαλεί μικρά ή μεγάλα δράματα, οι πόλεμοι στη γειτονιά μας συνεχίζονται και φοβίζουν, η ανεργία και η ακρίβεια ταλανίζουν πολλούς… Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, μέσα σε τέτοιες παγκόσμιες ή πανελλαδικές συνθήκες, ένας ιστορικός αλλά μικρός δήμος, ο δήμος Τρίπολης, δεν γίνεται να μείνει ανέγγιχτος, να αποτελέσει όαση γαλήνης, ευνομίας, ηρεμίας και ευημερίας… Υφίσταται κραδασμούς και επιπτώσεις… Μπορεί  όμως να δημιουργήσει ένα τοπίο ασφάλειας, προοπτικής, αλληλεγγύης, εκσυγχρονισμού, συμπαράστασης και βοήθειας σε όλα τα μέλη του, προπαντός στα πιο αδύναμα… Μπορεί να περιορίσει, αν δεν καταργήσει, την γραφειοκρατία, την ανασφάλεια, την καθημερινή  ταλαιπωρία, την μοναξιά…

Αυτός ήταν, κατά βάθος, ο μεγάλος στόχος και όραμα μου από την πρώτη στιγμή που οι πολίτες  με εμπιστεύθηκαν και ταυτόχρονα με δέσμευσαν. Για το όραμα αυτό πάλεψα μαζί με τους συνεργάτες μου – με λάθη, ίσως, στην πάλη αυτή, με παραλείψεις ή καθυστερήσεις, ποιος δεν κάνει λάθη, ποιος δεν βρίσκει ποικίλα εμπόδια στη ζωή και στη δράση του; Μόνον οι άβουλοι, οι άπραγοι και οι νεκροί δεν καθυστερούν, δεν λαθεύουν!

Με το ίδιο όραμα κινούμεθα και συνεχίζουμε από σήμερα για την προσεχή πενταετία. Με την φιλοδοξία να αφήσουμε θετικό αποτύπωμα στην εποχή μας, να παραδώσουμε, όταν έρθει ο καιρός, όταν ο χρόνος και οι συμπολίτες το αποφασίσουν, έναν δήμο λειτουργικό, γεμάτο ζωντάνια, με υποδομές και βάσεις γερές, πρωτοποριακό, πρότυπο – αν είναι δυνατόν, έναν δήμο, στον οποίο θα χαίρεται κανείς να ζει και να δημιουργεί. Στο όραμα και στον αγώνα αυτό, αγαπητοί συμπολίτες, σας  χρειάζομαι, σας θέλω και σας καλώ συνεργάτες, συνδιαμορφωτές, συνδημιούργους.

Για την Τρίπολη, για τον Δήμο Τρίπολης, που ονειρευόμαστε και που μας πρέπει. Σε μας και στα παιδιά μας και τους επιγόνους μας.

Σας ευχαριστώ.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2020 All Rights Reserved. Designed By hit-media.gr