Παρατείνεται η περιοδική έκθεση «Επαναcyσταση ’21: Δημητσάνα»

Νοεμβρίου 26, 2021
Παρατείνεται η περιοδική έκθεση «Επαναcyσταση ’21: Δημητσάνα»

Η έκθεση, που εντάσσεται στο επετειακό πρόγραμμα του ΕΙΜ και γίνεται στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Μέχρι σήμερα την έκθεση, που φωτίζει πτυχές της τοπικής ιστορίας και των συνθηκών που διαμόρφωσαν κοινωνικά και πολιτικά τον Μοριά κατά τον αιώνα πριν από το 1821, έχουν δει περισσότεροι από 19.000 επισκέπτες. Μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός, η Δημητσάνα με τις σχολές της και τις βιβλιοθήκες της, καθώς και οι ιεράρχες που φοίτησαν εδώ πριν βρεθούν να ηγούνται πνευματικά του Ελληνισμού.

Επίσης, αναδεικνύονται η παραγωγή της μπαρούτης και η στρατηγική αξία της στα χρόνια της Επανάστασης, αλλά και τα πολεμικά γεγονότα γύρω από τον πρώτο μεγάλο στόχο της Επανάστασης, την κατάληψη και τον έλεγχο της Τριπολιτσάς. Ανάμεσα στα κειμήλια της έκθεσης ξεχωρίζουν προσωπικά αντικείμενα, όπλα, πορτρέτα και προτομές αρχιερέων, οπλαρχηγών και άλλων πρωταγωνιστών του Αγώνα, όπως ο Γρηγόριος Ε´, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, οι Αναγνώστης και Κανέλλος Δεληγιάννης, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης.

Οι ώρες λειτουργίας είναι: καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10 π.μ. - 5 μ.μ., κλειστά: 25 - 26 Δεκεμβρίου, 1η Ιανουαρίου 2022.

  • ΕΚΘΕΣΗ

    Comments powered by CComment

    © 2020 All Rights Reserved. Designed By hit-media.gr