ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πυρόπληκτοι Γορτυνίας: Στο ίδιο έργο θεατές. Καιγόμαστε το καλοκαίρι, πνιγόμαστε το χειμώνα

Σεπτεμβρίου 03, 2021 0

Το μόνο σχέδιο ήταν: «εκκενώστε τα χωριά σας, αφήστε τα σπίτια σας». Τώρα – χθες αντιπλημμυρικά έργα και με προτεραιότητα.

ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ – ΕΡΓΑ και ΟΧΙ ΛΟΓΙΑ

  • Στήριξης των πληγέντων
  • Αντιπλημμυρικής προστασίας

Στο ίδιο έργο θεατές. Καιγόμαστε το καλοκαίρι, πνιγόμαστε το χειμώνα.

Φέτος ήρθε η σειρά της κάτω Γορτυνίας. Κάηκαν σπίτια, στάβλοι, αποθήκες, καλλιέργειες, ζώα, μελίσσια, εξοπλισμοί, υποδομές.

Το γεγονός ότι η φωτιά στη Γορτυνία έκαιγε δέκα μέρες, διένυσε δεκάδες χιλιόμετρα από την Ηλεία μέχρι το Καλλιάνι, πέρασε δύο ποτάμια, αποδεικνύει ότι είμαστε απροστάτευτοι στα καιρικά φαινόμενα, που δεν είναι πλέον ακραία, αφού επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο και άλλοτε ξεσπούν εδώ, άλλοτε αλλού.

Παντού τα ίδια. Ανύπαρκτη πρόληψη, κανένα έργο αντιπυρικής προστασίας, ούτε μια αντιπυρική ζώνη, κανένας καθαρισμός στα δάση, στα ρέματα, στα πρανή των δρόμων. Διαλυμένα δασαρχεία, υποστελεχομένες πυροσβεστικές υπηρεσίες. Στην Αρκαδία σε όλα τα δασαρχεία έδωσαν πέρσι 80.000 ευρώ για δασοπροστασία. Ούτε για πετρέλαια για να κινηθούν τα αυτοκίνητα δεν επαρκούν.

Στην αρχή οι κάτοικοι με τους λιγοστούς πυροσβέστες έδιναν τη μάχη να σώσουν τα σπίτια τους, το βιός τους.Στη συνέχεια, που υπήρξαν κάποιες δυνάμεις εναέριες και επίγειες, κανένα σχέδιο, κανένας συντονισμός.

Το μόνο σχέδιο ήταν: «εκκενώστε τα χωριά σας, αφήστε τα σπίτια σας».

Όσο χρήσιμα είναι τα εναέρια μέσα για την ανακοπή των πυρκαγιών, άλλο τόσο και ποιο αναγκαίαείναι η πρόληψη αλλά και οι επίγειες δυνάμεις για να αποτελειώσουν τη φωτιά εκεί που ρίχνουν τα εναέρια μέσα. Δε σβήνουν οι πυρκαγιές από το δρόμο, τη δημοσιά. Πρέπει να υπάρχουν δυνάμεις που να γνωρίζουν τον τόπο, να είναι εκπαιδευμένοι, να μπουν στο δάσος, να καθαρίσουν,να δώσουν από κοντά τη μάχη της κατάσβεσης.

Είναι εγκληματικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων, των Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών για τη γύμνια του κράτους να προστατέψει το λαό, το βιός του και τα δάση. Είναι υπόλογοι για την ανύπαρκτη πρόληψη, για τα ανύπαρκτα μέτρα και έργα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας.

Έχουμε πείρα, γι’ αυτό κρατάμε μικρό καλάθι από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και των υπευθύνων.

Απαιτούμε τώρα μέτρα για να ανακουφιστούν οι πληγέντες στα χωριά της κάτω Γορτυνίας, για να μείνουν στον τόπο τους, να ξαναστήσουν το βιός τους.

Με ευθύνη του κράτους τώρα ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους και για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται, μέχρι να βγουν τα κοπάδια για βόσκηση.

Τώρα με ευθύνη του κράτους, του Δήμου, της Περιφέρειας να γίνουν πρόχειρες κατασκευές π.χ. με ΤΟΛ για να ξεχειμωνιάσουν οι κτηνοτρόφοι και τα κοπάδια, να βάλουν τις ζωοτροφές, να απαγκιάσουν τα αρνιά και τα πρόβατα από τη βροχή και το κρύο, να αρμέξουν οι τσοπάνηδες.

Τώρα – χθες αντιπλημμυρικά έργα και με προτεραιότητα.

Στήριξη και αποκατάσταση των πληγέντων σημαίνει 100% αποζημιώσεις για όλους και για όλα.

  • Αποζημίωση 100% όλων, ανεξάρτητα του αν είναι ή όχι μόνιμοι κάτοικοι και για όλες τις ζημιές χωρίς όρια, πλαφόν και προϋποθέσεις από το πρώτο ζώο, τη κάθε ρίζα ελιά, το περιβόλι. Αν χρειαστεί άμεση αλλαγή των κανονισμών του ΕΛΓΑ.
  • Αποζημίωση για τη φετινή μας παραγωγή που κάηκε, ενώ την είχαμε δουλέψει, στο συνολικό ύψος παραγωγής και τιμής (τιμής επιδότησης + τιμή πώλησης + ασφάλιση) και για όσα χρόνια απαιτούνται, μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών.
  • Χρειάζεται να επιδοτηθούν οι μικροί παραγωγοί για να αντικατασταθούν τα καμένα ζώα με νέα και παραγωγικά κοπάδια, να φυτευτούν χιλιάδες νέα λιόδεντρα και κλήματα, να φτιάξουν στάβλους, αποθήκες, να αντικαταστήσουν τα μέσα και τις υποδομές που καταστράφηκαν (αντλίες, δίκτυα, αυτοκίνητα κλπ).
  • Απαλλαγή των πληγέντων από δημοτικά τέλη,πάγωμα και διαγραφή χρεών, σε εφορία, ΔΕΗ, Ασφαλιστικές Εισφορές, τράπεζες. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ, για όλους τους κατοίκους των πυρόπληκτων Δήμων.
  • Προσλήψεις δασεργατών, στελέχωση των δασαρχείων με δασολόγους και δασοπόνους για να μπορούν να επιβλέψουν τα αντιπλημμυρικά έργα και την αναδάσωση.

Γνωρίζουμε ότι όταν σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας θα εξαφανιστούν όλοι αυτοί οι υπεύθυνοι, που τώρα μας συμπονούν.

Γνωρίζουμε ότι κάθε φορά σημαντικό μέρος του κόσμου και της περιουσίας που έχει πληγεί αποκλείεται από τις αποζημιώσεις και οι εξαιρέσεις είναι πολλές, η γραφειοκρατία, τα έξοδα και η ταλαιπωρία ατελείωτη για να μαζέψει τα δικαιολογητικά και να πάει σε κάμποσες υπηρεσίες.

Γι’ αυτό καλούμε τους προέδρους των χωριών που επλήγησαν, τους κατοίκους να συγκροτήσουν σε κάθε χωριό επιτροπή αγώνα.

Να συναντηθούμε στις  11 Σεπτέμβρη, 11 το πρωί στο Ουζερί στη Δάφνη, για να συζητήσουμε την κατάσταση, να διαμορφώσουμε το πλαίσιο διεκδικήσεων, να συντονιστούμε και να οργανώσουμε τον αγώνα.

Πρόεδροι Κοινοτήτων: Φαναράκι-Καστράκι, Καλλιάνι, Λιβαδάκι

Ομοσπονδία Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου

Συνεταιρισμός  Μελισσοκόμων Αρκαδίας, Ομάδα Γυναικών Αρκαδίας

Σωματεία Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ΕΤΕ-ΔΕΗ Λάδωνα, Συνταξιούχων ΙΚΑ Αρκαδίας

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2020 All Rights Reserved. Designed By hit-media.gr