Σπατάλη Τροφίμων: Δεν θες να πετάς το φαγητό σου;

Σεπτεμβρίου 12, 2021

Σου έχει τύχει να τρως συχνά φαγητό που να μην είναι το αγαπημένο σου, μόνο και μόνο για να μην το πετάξεις; Σου θυμίζει κάτι η φράση ‘‘φάε την τελευταία σου μπουκιά, είναι η δύναμή σου’’ ή ‘‘δεν πρέπει να πετάμε το φαγητό μας γιατί τα παιδάκια στην Αφρική πεθαίνουν από την πείνα’’; Οι περισσότεροι από εμάς, άλλωστε, μεγαλώσαμε με τη νοοτροπία να αδειάζουμε όλο το πιάτο που είναι μπροστά μας στο τραπέζι.

Πάρης Παπαχρήστος,
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
Ιδρυτής του medNutrition

Ένα από τα συχνά προβλήματα που συναντώ κατά την διαιτητική μου πράξη αφορά στην αναγνώριση της πραγματικής πείνας και τον διαχωρισμό της από τη συναισθηματική κατανάλωση φαγητού. Γι’ αυτό το λόγο δίνω μεγάλη έμφαση στα σημάδια που θα σε βοηθήσουν να διακρίνεις πότε πεινάς πραγματικά, κατά τη διατροφική εκπαίδευση στο γραφείο μου.

Ωστόσο, συχνά συναντώ δυσκολία στο να αλλάξει κάποιος τη διατροφική του συμπεριφορά και να καταναλώνει την ποσότητα που πραγματικά θα τον χορτάσει, αντί να τελειώνει όλη τη μερίδα που έβαλε στο πιάτο του, επειδή απλώς δε θέλει να πετάξει το φαγητό.

Η σπατάλη φαγητού (Food Waste) είναι, όντως, ένα τεράστιο πρόβλημα που αξίζει την προσοχή μας. Συνέχισε να διαβάζεις  για να μάθεις τα πάντα γύρω από τη σπατάλη τροφίμων και τους τρόπους αποφυγής της, ώστε ούτε να τρως περισσότερο φαγητό από ό, τι θέλεις, ούτε να καταλήγεις να το πετάς.

Αρχικά ας σιγουρευτούμε πως έχεις κατανοήσει τον όρο.

Τι είναι η Σπατάλη Τροφίμων (Food Waste);

Η σπατάλη τροφίμων αναφέρεται στη μείωση της ποσότητας ή της ποιότητας των τροφίμων που προκύπτει από αποφάσεις και ενέργειες λιανοπωλητών, παρόχων υπηρεσιών τροφίμων και καταναλωτών. Για να καταλάβεις καλύτερα την έννοια, το φαγητό μπορεί να σπαταλάται με πολλούς τρόπους:

  • Μεγάλες ποσότητες υγιεινών βρώσιμων τροφίμων, συχνά, είτε δε χρησιμοποιούνται ή παραμένουν και απορρίπτονται από οικιακές κουζίνες και χώρους εστίασης.
  • Τα φρέσκα προϊόντα που αποκλίνουν από αυτό που θεωρείται βέλτιστο, για παράδειγμα όσον αφορά το σχήμα, το μέγεθος και το χρώμα, συχνά, αφαιρούνται από την αλυσίδα εφοδιασμού κατά τη διάρκεια των εργασιών διαλογής.
  • Τρόφιμα που είναι κοντά στην ημερομηνία “ανάλωση κατά προτίμηση πριν από” ή “best before” απορρίπτονται συχνά από τους λιανοπωλητές και τους καταναλωτές.

Το παρακάτω βίντεο αναφέρεται στους λόγους που οδηγούν στην σπατάλη τροφίμων και προτείνει ορισμένες λύσεις για την επίλυση του προβλήματος.

Food Cam και Copia για τη Σπατάλη των Τροφίμων

Η Food Cam, αποτελεί μία από αυτές τις λύσεις και δημιουργήθηκε με αφορμή την σπατάλη τροφίμων στο κτήριο του Τεχνολογικού Ιδρύματος Μασαχουσέτης (MIT). Πρόκειται για μια κάμερα, κάτω από την οποία τοποθετείς τα φαγητά που δεν χρειάζεσαι και αυτή τα φωτογραφίζει. Στην συνέχεια τα ποστάρει σε εφαρμογές (twitter, slack, mail) με το εξής μήνυμα: «Ελάτε να τα πάρετε!».

Πλανήτης και Σπατάλη Τροφίμων

Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι η σπατάλη τροφίμων μπορεί να επηρεάσει τον πλανήτη μας αρνητικά;

Υπολογίζεται ότι το 40% του φαγητού που παράγεται στην Αμερική δεν καταναλώνεται.

Έρευνες επίσης δείχνουν ότι μια τετραμελής οικογένεια ξοδεύει 1.500 δολάρια τον χρόνο σε τρόφιμα που δεν καταναλώνει. Όταν ακούμε για οικολογική συνείδηση και προστασία του πλανήτη, σίγουρα το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό δεν είναι η σπατάλη τροφίμων. Ήξερες όμως ότι η σπατάλη κρέατος έχει το υψηλότερο αντίκτυπο στο φαινόμενο του θερμοκηπίου;

Πως οδηγηθήκαμε όμως σε αυτή την κατάσταση;

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αύξηση του μεγέθους των ψυγείων και των πιάτων, επηρεάζοντας σε σημαντικό βαθμό τις επιλογές των καταναλωτών. Αλλάζοντας όμως μερικές από τις καθημερινές μας συνήθειες μπορούμε να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας αλλά και τους γύρω μας. Αυτό αποδεικνύεται και από το πείραμα που διεξήχθη στα σχολεία σχετικά με την χρήση των δίσκων. Όταν σταμάτησαν να παρέχουν δίσκους στα κυλικεία των σχολείων, μειώθηκε η σπατάλη τροφίμων κατά 50% ανά άτομο.

Copia App

Μετά την Food Cam, την λύση στο πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων έρχεται να δώσει η Copia. Πρόκειται για μια εφαρμογή που διαθέτει τα φαγητά άριστης κατάστασης που προορίζονται για απόρριψη, σε άτομα που τα χρειάζονται. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι απλά να δηλώσεις τα τρόφιμα και το μέρος που βρίσκονται, ώστε η Copia να έρθει και τα παραλάβει. Μέσω αυτής της εφαρμογής όχι μόνο καταπολεμάμε την πείνα, αλλά καθυστερούμε και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Αν αναλογιστείς ότι στον πλανήτη παράγεται αρκετό φαγητό για όλο τον πληθυσμό και υπολογίζεται, ωστόσο, ότι δισεκατομμύρια τόνοι φαγητού καταλήγουν στα σκουπίδια, ανά τον κόσμο, αντιλαμβάνεσαι ότι:

Η σπατάλη τροφίμων είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα όχι μόνο για το περιβάλλον, αλλά και για την υγεία σου. 

 

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ:  https://diaitologos.com/oikogeneia/spatali-trofimon/

 

Last modified on Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου 2021 16:40

Comments powered by CComment

© 2020 All Rights Reserved. Designed By hit-media.gr