Περί «Πολεμικών Απομνημονευμάτων» Νικόλαου Δημητρακόπουλου

Σεπτεμβρίου 24, 2019

Στα τέλη Σεπτεμβρίου ο Σύλλογος των εν Αθήναις Καρυτινών αποφάσισε να πραγματοποιήσει εκδήλωση στην Καρύταινα, όπου θα παρουσιάσει σε απόδοση στη δημοτική το έργο του Νικόλαου Δημητρακόπουλου «Πολεμικά Απομνημονεύματα», έργο βασισμένο στην προσωπική του εμπειρία από τον πόλεμο του 1897.

του Φίλιππου Νικολόπουλου

Επ’ αυτού, δηλ. επί της «απόδοσης» στη δημοτική, ήθελα να εκφράσω την τεκμηριωμένη αντίθεσή μου, τόσο ως νομικός που έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με το έργο του Ν.Δ., όσο και ευρύτερα ως συγγραφέας, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Δεν ξέρω ποιού «φωστήρα» ήταν η ιδέα για διασκευή η απόδοση στη δημοτική του έργου του Ν. Δημητρακόπουλου, αλλά όποιου και να ήταν, ήταν εσφαλμένη. Το έργο του Ν.Δ. με τον τρόπο αυτό χάνει την αυθεντικότητά του και το συγγραφικό ύφος που το συνοδεύει. Αλίμονο, αν αρχίζαμε να αποδίδουμε στη δημοτική όλα τα νομικά έργα του Ν.Δ., αλλά και άλλων επιφανών νομικών του 19ου αιώνα, για να γίνουν δήθεν «κατανοητά» από τον κόσμο. Αλίμονο αν λογοτεχνικά έργα επιφανών λογοτεχνών (π.χ. Κάλβου, Βιζυηνού, Παπαδιαμάντη κ.ά.), γραμμένα στην καθαρεύουσα, αρχίζαμε να τα αποδίδουμε στην δημοτική! Θα έχαναν την αυθεντικότητά τους και το μοναδικό ύφος που έχουν στο πρωτότυπο. Η ελληνική γλώσσα είναι ενιαία στην εξελικτικότητά της και σκόπιμο είναι οι νεοέλληνες να τη γνωρίζουν σ’ όλες τις εκδοχές και μορφές της. Σήμερα το ζητούμενο είναι να εμπλουτίζουμε το λεξιλόγιο και ευρύτερα τη γνώση των νέων μας γύρω από την ελληνική γλώσσα (συμπεριλαμβανομένης και της αρχαίας και της καθαρεύουσας) και όχι να «απλουστεύουμε» κείμενα προς διευκόλυνσή τους.

Ύστερα η γλώσσα του Ν.Δ. δεν είναι «ακαταλαβίστικη». Είναι άριστος χειριστής του λόγου και είναι προτιμότερο να μελετά κανένας τα κείμενά του στο πρωτότυπο (έστω και στην καθαρεύουσα), ώστε ν’ απολαμβάνει πληρέστερα την τέχνη του λόγου του.

Πέραν αυτών ο παραπάνω σύλλογος, με ευκαιρία την παρουσίαση του παραπάνω έργου στη δημοτική, αποφάσισε να οργανώσει και ευρύτερη εκδήλωση στη μνήμη του Ν.Δ. Στο σημείο αυτό έγιναν άλλα λάθη. Ο Πρόεδρος του συλλόγου, αν ήθελε να κάνει ευρύτερη εκδήλωση στη μνήμη του Ν.Δ. όφειλε να γνωρίζει ποιές επιστημονικές εκδηλώσεις έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Καρύταινα για τον μεγάλο νομομαθή. Το 2008 και το 2009 πραγματοποιήσαμε σε συνεργασία με τον Δήμο Γόρτυνος, τον ΔΣΑ και τον Δ.Σ. Τρίπολης δύο επιτυχή επιστημονικά συμπόσια, με πανεπιστημιακούς, στη μνήμη του Ν.Δ. κι είχαμε αποφασίσει να τα καθιερώσουμε ως θεσμό στην Καρύταινα.

Κι αυτά ύστερα από την επιτυχή επίσης ημερίδα που οργάνωσε η Εταιρεία Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών στην Παλαιά Βουλή για το έργο του Ν.Δ. τον Μάρτιο του 2007. Στην ημερίδα πέραν του υποφαινομένου συμμετείχαν οι καθηγητές Προκόπης Παυλόπουλος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Μιχάλης Σταθόπουλος και Γιάννης Πανούσης. Αρκετές μάλιστα από τις ανακοινώσεις μας δημοσιεύτηκαν σε έγκριτα περιοδικά. Επίσης τότε, παράλληλα με όλα τα άλλα, κινηθήκαμε σε συνεργασία πάντα με τους δημάρχους Γόρτυνος Γ. Παλαμήδη και Κ.Μιχόπουλο και προς την κατεύθυνση της απόκτησης χρημάτων (με δημόσιες χορηγίες) για τη διαμόρφωση της οικίας του Ν.Δ. στην Καρύταινα σε Κέντρο Νομικών και Κοινωνικών Ερευνών.

Ο Πρόεδρος, λοιπόν, του Συλλόγου των Καρυτινών, που όντως εργάστηκε επιτυχώς για τη μερική αναστήλωση της οικίας του Ν.Δ., έπρεπε να τα γνωρίζει αυτά και την όποια εκδήλωση για τον Ν.Δ. να τη συνδυάσει με όλα τα προηγούμενα, ώστε να φαίνεται ότι υπάρχει θεσμική συνέχεια. Αν δεν τα γνώριζε (διότι τότε σε όλα αυτά ήταν απών), έπρεπε ν’ αναζητήσει εμάς που τα είχαμε διοργανώσει για να τον ενημερώσουμε και να συζητήσουμε από κοινού την οργάνωση 3ου Επιστημονικού Συμποσίου (με πανεπιστημιακούς) ή κάποιας άλλης σχετικής εκδήλωσης. Σε άλλα ζητήματα, όταν με ήθελε, με έβρισκε, αφού είμαι μέλος του Συλλόγου Καρυτινών, στο προκείμενο όμως δεν με αναζήτησε καθόλου για να συζητήσουμε τα παραπάνω. Απλώς πήρε την απόφαση μόνος του.

Δυστυχώς στην Ελλάδα πάσχουμε σ’ επίπεδο συλλογικών διαδικασιών και πολλές φορές υπερισχύει ένας «επιδεικτικός ατομικισμός», που δεν επιτρέπει την καλή συνεννόηση με θεσμικές συλλογικότητες στην ιστορική της συνέχεια.

Φίλιππος Νικολόπουλος

Δρ Κοινωνιολογίας-Δικηγόρος

πρ. Επικ. Καθηγητής Παν/μίου Κρήτης

πρ. Πρόεδρος Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2020 All Rights Reserved. Designed By hit-media.gr