Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Φεστιβάλ Τσακωνιάς του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας (pics)

Σεπτεμβρίου 26, 2022 0
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Φεστιβάλ Τσακωνιάς του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας (pics)
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Φεστιβάλ Τσακωνιάς που διοργανώθηκε από τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας.

Ο Δήμος σε συνεργασία με τις Κοινότητες Πραστού και Αγίου Ανδρέα δημιούργησαν ένα φεστιβάλ που συμπεριλάμβανε πολιτιστικά δρώμενα μέσα από τα οποία το κοινό μπορούσε να γνωρίσει εκτενέστερα τον Τσακώνικο Πολιτισμό.

 

Η πρώτη εκδήλωση του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στον Πραστό, με τη συνδρομή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, την ιστορική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς. Αντικείμενό της ήταν η ανάδειξη του Τσακώνικου Πολιτισμού. Μεταξύ άλλων το πρόγραμμα περιλάμβανε ομιλίες, τσακώνικους διαλόγους, παραδοσιακούς χορούς και τέλος έκλεισε με παραδοσιακό γλέντι. Επιπλέον οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν την έκθεση υφαντικής που υπήρχε από το Αρχείο Τσακωνιάς.  

A.ANDREAS TSAKONIKO FESTIVAL 001

Την επόμενη εβδομάδα τη σκυτάλη πήρε ο Άγιος Ανδρέας όπου αντικείμενο της εκδήλωσης ήταν οι χοροί και τα τραγούδια της Τσακωνιάς. Το πρόγραμμα μεταξύ άλλων περιλάμβανε ομιλίες, τσακώνικα τραγούδια, σκωπτικά δρώμενα, απονομή τιμητικών πλακετών σε παλιούς οργανοπαίχτες - μουσικούς του Αγίου Ανδρέα – Πραστού για την διάσωση της παραδοσιακής μουσικής της περιοχής, παραδοσιακούς τσακώνικους χορούς και παραδοσιακό γλέντι. 

Το 1ο Φεστιβάλ Τσακωνιάς διοργανώθηκε με πολλή αγάπη και μεράκι από όλους τους συμμετέχοντες. Στόχος, ο οποίος και επιτευχθεί, ήταν να παρουσιαστεί ένα δείγμα από την πολιτιστική και μουσικοχορευτική παράδοση της Τσακωνιάς. Απώτερος σκοπός όλων είναι η διάσωση, η διάδοση καθώς και η προβολή των στοιχείων πολιτισμικής κληρονομιάς της Τσακωνιάς. 

A.ANDREAS TSAKONIKO FESTIVAL 006

Παράλληλα κοινή επιθυμία όλων αποτελεί η μετέπειτα εδραίωση και επέκταση του Φεστιβάλ τόσο χρονικά όσο και τοπικά σε όλες τις Κοινότητες που ανήκουν στη Τσακωνιά. Ένας θεσμός που πρωταρχικό μέλημα θα έχει την ανάδειξη των ιδιαίτερων ηθών και εθίμων του Τσακώνικου Πολιτισμού. 

A.ANDREAS TSAKONIKO FESTIVAL 011

Δείτε εδώ το βίντεο από την εκδήλωση του Πραστού: https://www.youtube.com/watch?v=xKDWaXSFJ70

Δείτε εδώ το βίντεο από την εκδήλωση του Αγίου Ανδρέα: https://www.youtube.com/watch?v=gXbFLzOn-iE

PRASTOS TSAKONIKO FESTIVAL 004

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2020 All Rights Reserved. Designed By hit-media.gr