1ο Διεθνές Φεστιβάλ Μίκη Θεοδωράκη «Αρκαδίες – Ζάτουνα»

Σεπτεμβρίου 23, 2022 0
1ο Διεθνές Φεστιβάλ Μίκη Θεοδωράκη «Αρκαδίες – Ζάτουνα»
Στην επέτειο συμπλήρωσης ενός έτους από την εκδημία του Μίκη Θεοδωράκη ο Δήμος Γορτυνίας με το Σύλλογο «Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας» και τον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής», τίμησαν τη ζωή και το έργο του δημιουργού με ένα τριήμερο Φεστιβάλ…

Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Μίκη Θεοδωράκη «Αρκαδίες – Ζάτουνα» στα πρότυπα του οράματος του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη, ξεκίνησε στην Αθήνα (02 Σεπτεμβρίου 2022).

Ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης συμμετείχε σε συνοδοιπορία από το σπίτι του Θεοδωράκη στου Φιλοππάπου μέχρι το Ηρώδειο όπου πραγματοποιήθηκε συναυλία από την Λαϊκή Ορχήστρα Μίκη Θεοδωράκη.

Το τριήμερο τιμής και μνήμης συνεχίστηκε την επομένη (03 Σεπτεμβρίου 2022) στη Ζάτουνα Αρκαδίας, τόπο εξορίας και δημιουργίας για τον Μίκη Θεοδωράκη την χρονική περίοδο 1968-1969. Εκεί πραγματοποιήθηκε το Διήμερο Συμπόσιο «ο Μίκης του Πνεύματος του Πολιτισμού και της Πολιτικής». Με τον ρόλο του ομιλητή εκδότες, ακαδημαϊκοί, μουσικολόγοι, συγγραφείς, ιστορικοί, άνθρωποι που εργάσθηκαν για τη διάδοση του έργου του, κορυφαίοι πολιτικοί και άλλοι, εξύμνησαν τον χαρισματικό και αγωνιστή Θεοδωράκη αναλύοντας μεταξύ άλλων, πτυχές της πολυσχιδούς δράσης του σε καλλιτεχνικό και πολιτικοκοινωνικό επίπεδο. Η πρώτη μέρα του Συμποσίου ολοκληρώθηκε με την μουσική παράσταση της παιδικής-εφηβικής χορωδίας «Στέφανου Καρδιόλακα».

Η δεύτερη ημέρα του Συμποσίου (04 Σεπτεμβρίου 2022) ξεκίνησε με το ετήσιο μνημόσυνο του Μίκη Θεοδωράκη στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Ζάτουνα. Ακολούθησαν τα εγκαίνια της Έκθεσης στο Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας και ξενάγηση-ενημέρωση από τη Βάλια Βράκα, μουσικολόγο–μουσικό, υπεύθυνη του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής».

Ιδιαίτερη ήταν η τέταρτη Συνεδρία του Συμποσίου «Ο Μίκης και η Βυζαντινή Μουσική» η οποία πραγματοποιήθηκε ακολούθως στην Ιερά Μονή Φιλοσόφου. Εκεί, οι ομιλητές Γιώργος Αναστόπουλος, ερευνητής εκκλησιαστικής ιστορίας και ο Αρχιμανδρίτης π. Ιάκωβος Κανάκης, πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως, ηγούμενος της Ι.Μ. Φιλοσόφου, προέβησαν σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους παριστάμενους κατά την διάρκεια ξενάγησης και φιλοξενίας στην Ι.Μ. Φιλοσόφου.

Στο αποκορύφωμα του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μίκη Θεοδωράκη «Αρκαδίες – Ζάτουνα» (04 Σεπτεμβρίου 2022) στα πλαίσια της πέμπτης Συνεδρίας του Συμποσίου με θέμα: «Ο Μίκης και η Πολιτική, οι Αγώνες του» χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης, ο πρόεδρος του Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας Παρασκευάς Παρασκευόπουλος και ο Αλέξανδρος Χαρκιολάκης, διευθυντής του συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», οι βουλευτές Αρκαδίας Κωνσταντίνος Βλάσης, Γεώργος Παπαηλίου και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Ομιλητές του τραπεζιού ήταν οι Γεώργος Α. Παπανδρέου, βουλευτής, π. Πρωθυπουργός, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ευρωβουλευτής, αντιπρόεδρος ΕΛΚ, π. Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, ο Νίκος Βούτσης, βουλευτής, π. Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής, αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Χαιρετισμό και ομιλία απέστειλε ο π. Υπουργός Εξωτερικών και Μέλος του ΔΣ του Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας Νίκος Κοτζιάς καθώς δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.

Συγκίνηση προκάλεσαν οι προσωπικές ιστορίες που μοιράστηκε η Μαργαρίτα Θεοδωράκη με το κοινό οι οποίες αφορούσαν στην παραμονή της οικογένειας στη Ζάτουνα. Με τρεμάμενη φωνή, η κόρη του μεγάλου μουσικοσυνθέτη δήλωσε συγκινημένη που επέστρεψε μετά από πολλά χρόνια στο όμορφο χωριό της τη Ζάτουνα στο οποίο επιθυμία της είναι να γίνουν πολλά πράγματα. Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Μίκη Θεοδωράκη «Αρκαδίες – Ζάτουνα» ολοκληρώθηκε με συναυλία από τη Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης με την συμμετοχή της ερμηνεύτριας Σαβέριας Μαργιολά, του ηθοποιού Παναγιώτη Πετράκη και του εγγονού του Μίκη, Άγγελου Θεοδωράκη.

Ο Δήμαρχος Γορτυνίας, Ευστάθιος Κούλης, ανοίγοντας την τελευταία συνεδρία του Συμποσίου αναφέρθηκε στην πολιτική δράση του εκλιπόντα αλλά και το ριζοσπαστικό τρόπο με τον οποίο ο δημιουργός άλλαξε το ελληνικό τραγούδι. Ακολουθεί απόσπασμα:

«Ο Μίκης Θεοδωράκης, ήταν ο τελευταίος μεγάλος Έλληνας. Έζησε για έναν αιώνα, τα θαύματα και τα τραύματα του ελληνισμού. Σφράγισε τον συλλογικό μας μύθο.

Στα επικριτικά σχόλια για τις πολιτικές του αντιφάσεις, ο Θεοδωράκης απαντούσε ότι, πρωτοστάτησε για την εθνική συμφιλίωση, τη συνεργασία των λαών, μιλούσε για την Εθνική Αναγέννηση, δήλωνε κομμουνιστής και παραδεχόταν το αδιέξοδο και τον διχασμό της Αριστεράς. Το σημαντικότερο κληροδότημα του δημιουργού που αποχαιρετήσαμε πριν από έναν χρόνο είναι το «ζευγάρωμα» του λαϊκού τραγουδιού με τη λόγια ποίηση που κατέκτησε τα λαϊκά στρώματα.

Το Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη εδώ στη Ζάτουνα έχει φυλακίσει την ψυχή του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη. Τα έργα, την πορεία και τους αγώνες του. Ενώ, με την πλούσια δράση του μετά την εκδημία του δημιουργού, αποδεικνύει έμπρακτα πως θα κρατήσει τον θρύλο ζωντανό για τις γενιές που έρχονται και για όλους μας.»

Ο κύριος όγκος της δαπάνης για την πραγματοποίηση του διήμερου Συμποσίου καλύφθηκε από τους Δήμο Γορτυνίας – Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Γορτυνίας (ΔΗ.Κ.Ε.Γ.) ενώ, το προσωπικό του Δήμου ήταν υπεύθυνο για την διεξαγωγή του Φεστιβάλ (επιμέλεια και φροντίδα των χώρων, κάλυψη πάσης φύσεως αναγκών σχετικές με τη διοργάνωση κ.α.).

Τέλος, οι Δήμος Γορτυνίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας εμβαθύνουν στην παρακαταθήκη του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη μέσα από στοχευμένες δράσεις. Η ψηφιοποίηση του Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας και των εκθεμάτων αυτού, η οποία έχει εγκριθεί και αναμένεται, είναι μια από αυτές. Η ψηφιακή ξενάγηση θα απευθύνεται τόσο στους φυσικούς όσο και στους διαδικτυακούς επισκέπτες της έκθεσης. Το έργο της ψηφιοποίησης, το οποίο δύναται να προσδώσει στο Μουσείο της Ζάτουνας διεθνή εμβέλεια, πρόκειται να υλοποιηθεί στο άμεσο μέλλον.

zatouna1234

  • εκδηλωση
  • ΦΕΣΤΙΒΑΛ

    Leave a comment

    Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

    © 2020 All Rights Reserved. Designed By hit-media.gr