Ενημερωτική εκδήλωση για την Έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού και το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους

Αυγούστου 12, 2022 0
Ενημερωτική εκδήλωση για την Έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού και το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους
Ενημερωτική εκδήλωση για την Έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού και το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία και συμμετοχή μεγάλου αριθμού δημοτών, αλλά και επισκεπτών, την Πέμπτη 11 Αυγούστου, στον Ιερό Χώρο της Β΄ Εθνοσυνέλευσης, από τον Δήμο Βόρειας…

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων 2022 του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας και στόχος της δημοτικής αρχής είναι να καθιερωθούν  όλο και πιο συχνά εκδηλώσεις ισάξιες της ιστορίας του.

Μια κίνηση προβολής και ανάδειξης της ιστορίας.

Ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, Δρ. Κων/νος Κίσσας, παρουσίασε συνοπτικά τον αρχαιολογικό χώρο της Έπαυλης, με τα σημαντικά ευρήματα που βρίσκονται κατά χώραν, καθώς και στα Μουσεία Άστρους, Τριπόλεως και Αθηνών, ανέπτυξε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της που την καθιστούν ένα μοναδικό μνημείο και έδωσε πληροφορίες για την ιστορία των αρχαιολογικών ερευνών στην περιοχή και των σχετικών δημοσιεύσεων.

4 27

Στη συνέχεια ανέλυσε τα προβλήματα, τις παθογένειες και τη σειρά των λανθασμένων ενεργειών που οδήγησαν στο να παραμένει κλειστός και μη επισκέψιμος ο χώρος της Έπαυλης, με αρνητικές επιπτώσεις τόσο για το ίδιο το μνημείο και την κατάσταση διατήρησής του, όσο και για την πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Ενημέρωσε για τις ενέργειες της Εφορείας και του Υπουργείου για την επίλυση των διαφορών που έχουν προκύψει από την παλαιότερη μελέτη ανάδειξης, για το έργο ψηφιοποίησης των ευρημάτων που έχει εγκριθεί και πρόκειται να υλοποιηθεί και για την πρόθεση του Υπουργείου για εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης. Ο προγραμματισμός είναι μακροπρόθεσμος, αλλά έχουν πραγματοποιηθεί τα πρώτα θετικά βήματα, 20 σχεδόν χρόνια μετά το πέρας των ανασκαφικών ερευνών.

Όσον αφορά την επαναλειτουργία του κλειστού Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους εξήγησε πως οι εργασίες που είχαν πραγματοποιηθεί κατά το 2015 αφορούσαν αποκλειστικά στην άρση ετοιμορροπίας του κτηρίου, ενώ τώρα εκπονούνται οι απαιτούμενες, ήδη από το 2011, μελέτες που θα καταστήσουν το Μουσείο λειτουργικό σε βάθος χρόνου και επισκέψιμο. Παράλληλα ενημέρωσε πως έχει εγκριθεί χρηματοδότηση και θα εκπονηθεί, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, μελέτη μουσειολογική και μουσειογραφική για την επανέκθεση των ευρημάτων και εκείνων που ήδη εκτίθενται, αλλά και επιλεγμένων που φυλάσσονται στην αποθήκη.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Λαμπρόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε σε έργα και μελέτες για αναστήλωση μνημείων που χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου καθώς και την χρηματοδότηση του έργου ανάπλασης του Ιερού Χώρου της Β΄ Εθνοσυνέλευσης.

Ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας κ. Γιώργος Καμπύλης αφού ευχαρίστησε θερμά τον κ. Κίσσα για την άμεση ανταπόκριση στο κάλεσμα του Δήμου, επιβεβαίωσε την άριστη συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας στον τομέα του πολιτισμού και της ανάδειξης των ιστορικών μνημείων της περιοχής. Ανακοίνωσε ότι ήδη εκπονείται η μελέτη που αφορά στην ανάπλαση και στην κατασκευή μνημείου στο χώρο της Β΄ Εθνοσυνέλευσης, έργο το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ειδικά για το κλειστό Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους ενημέρωσε πως ήδη εκπονούνται οι απαραίτητες μελέτες για την επαναλειτουργία του, με χορηγία του εφοπλιστή Αθανάσιου Μαρτίνου, ενώ οι εργασίες αποκατάστασης θα χρηματοδοτηθούν από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Στο τέλος, ακολούθησε γόνιμη συζήτηση, κατά την οποία οι παρευρισκόμενοι εξέθεσαν τους προβληματισμούς τους και έθεσαν ερωτήματα στον Προϊστάμενο της Εφορείας Δρ. Κίσσα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη διαβεβαίωση για την καλή συνεργασία όλων των φορέων, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, του Συλλόγου Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους και όλων των δημοτών.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2020 All Rights Reserved. Designed By hit-media.gr