Κρίτων Αρσένης: Άμεση επανένωση των γλυπτών της Λυκόσουρας Αρκαδίας

Ιουνίου 24, 2022 0
Κρίτων Αρσένης:  Άμεση επανένωση των γλυπτών της Λυκόσουρας Αρκαδίας
Επίκαιρη Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού απο τον Κρίτων Αρσένη Βουλευτή Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25.

Θέμα:  Άμεση επανένωση των γλυπτών της Λυκόσουρας Αρκαδίας

Από τις αρχές του έτους η κυβέρνηση της ΝΔ επενδύει στο αφήγημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Τα γνωστά ΜΜΕ ‘παίζουν’ άρθρα -επικοινωνιακά πυροτεχνήματα με φράσεις όπως ‘η διαμάχη φαίνεται να ξεμπλοκάρει’, ‘η θέση της Αθήνας φαίνεται να κερδίζει, συνεχώς, έδαφος στη Βρετανία’ κλπ ενώ  το μόνο που έχει πραγματικά συμβεί είναι ένα «αντι-δάνειο» του «θραύσματος Fagan» από το το Μουσείο Salinas του Παλέρμο καθώς το Μουσείο Ακρόπολης αποστέλλει δύο ευρήματα στη Σικελία για ίσο χρόνο (4+4 έτη).

Ένα βασικό επιχείρημα για τον επαναπατρισμό τους είναι η ανάγκη πληρότητας της πληροφορίας που αυτά φέρουν ως μέρος ενός ευρύτερου συνόλου από το οποίο έχουν αποκοπεί και απομονωθεί. Τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι διχοτομημένα και μοιρασμένα ανάμεσα σε δύο μουσεία: στο Βρετανικό και στο μουσείο Ακροπόλεως.

Ωστόσο το υπουργείο φαίνεται να διαπράττει ακριβώς το ίδιο έγκλημα εντός επικράτειας. Η διχοτόμηση των γλυπτών της Λυκόσουρας Αρκαδίας είναι ακριβώς το ίδιο μεγάλο και αποτρόπαιο λάθος. Εκεί βρέθηκε το μοναδικό λατρευτικό σύμπλεγμα κολοσσιαίων διαστάσεων του Δαμοφώντα, το οποίο παρίστανε τη Δέσποινα και τη Δήμητρα καθισμένες σε θρόνους και πλαισιωμένες από την Άρτεμη και τον Τιτάνα Άνυτο. Τα σώματα των λατρευτικών αγαλμάτων του Ιερού της Δέσποινας βρίσκονται στο μουσείο της Λυκόσουρας, ενώ τα κεφάλια και άλλα γλυπτά μέρη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα. Η δε εικόνα των γλυπτών στο μουσείο της Λυκόσουρας είναι αποκαρδιωτική.

Ερωτάται η κ. Υπουργός

  1. Για ποιον λόγο δεν προχωρά στην επανένωση του σημαντικότατου λατρευτικού συμπλέγματος του Δαμοφώντα της Λυκόσουρας; Είναι μικρότερης αρχαιολογικής αξίας τα εκεί αρχαιολογικά ευρήματα;
  2. Δεδομένης της τεράστιας τεχνογνωσίας που υπάρχει πλέον στον τομέα της αποκατάστασης και συντήρησης αρχαιοτήτων, για ποιον λόγο τα ευρήματα στο Μουσείο Λυκόσουρας βρίσκονται σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση;


 

Ο ερωτών Βουλευτής

Κρίτων Αρσένης

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2020 All Rights Reserved. Designed By hit-media.gr