Ο Δήμαρχος Γορτυνίας στις Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Ιουλίου 12, 2021 0
Ο Δήμαρχος Γορτυνίας στις Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Την Κυριακή 11 Ιουλίου ο Δήμαρχος Γορτυνίας Στάθης Κούλης, βρέθηκε σε εκδήλωση προς τιμήν του Άγγελου Σικελιανού στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου.

Με αφορμή την συμπλήρωση 70 χρόνων από το θάνατο του ποιητή, από τις  11 Ιουνίου έως τις 11 Ιουλίου σε έξι περιοχές της Ελλάδας όπου έζησε και έδρασε ο Σικελιανός, έλαβαν χώρα οι Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ένα φεστιβάλ που ανακαλεί τις περίφημες Δελφικές Εορτές που οραματίστηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα ο ποιητής. Οι Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς «τίμησαν» τον Άγγελο Σικελιανό και την σύζυγό του Εύα Πάλμερ καθώς και το έργο τους, μέσα από εκδηλώσεις ποίησης, λόγου, μουσικής και εικαστικών δρώμενων. 

Εχθές βράδυ, όσοι βρέθηκαν στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου απόλαυσαν την ομιλία της ποιήτριας Ελένης Σικελιανού, δισεγγονής του ποιητή και το έργο του «Το Πνευματικό Εμβατήριο» σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, από την Συμφωνική Ορχήστρα & Χορωδία του Μουσικού Πολιτιστικού Συλλόγου του Ψυχικού «Η Ευτέρπη». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής και του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Πατούλη.

Για την Ελένη Σικελιανού η ποίηση παραμένει οδηγός της σε έναν κόσμο που κοντεύει να τρελαθεί από την ανθρώπινη απληστία. «Η ποίηση χρησιμοποιεί τη γλώσσα με τρόπο μη συναλλακτικό κι έτσι αψηφά τα συστήματα εμπορίου και εκμετάλλευσης. Δεν χρειάζεται να μου πει πώς να κάνω κάτι ή πώς να νιώσω, όμως την έχω ανάγκη για να μου υπενθυμίζει τις άλλες “πραγματικότητες”, τους τρόπους με τους οποίους ο ανθρώπινος νους μπορεί να ταξιδέψει, με μια γλώσσα που δεν επιδιώκει να αποκτήσει κάτι ή να πάει κάπου, αλλά απλώς να ανοιχτεί». 

Αποχαιρετώντας την πρωτεύουσα ο Δήμαρχος Γορτυνίας δήλωσε: «Ήταν μια εξαιρετική βραδιά. Ευχαριστώ πολύ την Περιφέρεια Αττικής για την πρόσκληση. Εύχομαι οι διοργανωτές να καθιερώσουν τις Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως έναν ετήσιο πολιτιστικό θεσμό, αφιερωμένο στους μεγάλους Έλληνες δημιουργούς και όλους τους πνευματικούς μας ανθρώπους.»

zappeio8

zappeio6

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2020 All Rights Reserved. Designed By hit-media.gr