Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης | Πίνακας με το ηρωικό κατόρθωμα του Γρηγόρη Βαλκανά

Ιουλίου 10, 2021 0
Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης | Πίνακας με το ηρωικό κατόρθωμα του Γρηγόρη Βαλκανά
Στο Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης, εκτίθεται πίνακας ζωγραφικής που απεικονίζει το ηρωικό κατόρθωμα του Γρηγόρη Βαλκανά από τους Χράνους Αρκαδίας, σε μοναδική αποτύπωση βασισμένη στα ιστορικά αρχεία της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο Επισμηνίας Γρηγόρης Βαλκανάς, με ειδικότητα χειριστού αεροσκαφών, στις 18 Νοεμβρίου 1940, κατά την εκτέλεση διατεταγμένης αποστολής περιπολίας με αεροπλάνο PZL της 23ης Μοίρας Διώξεως, ενεπλάκη σε αερομαχία με Ιταλικά αεροπλάνα δίωξης και βομβαρδισμού στην περιοχή Ιβάν της Αλβανίας (ΒΑ της Κορυτσάς). Όταν εξαντλήθηκαν τα πυρομαχικά του, έπεσε με το αεροπλάνο του πάνω σε Ιταλικό βομβαρδιστικό, με αποτέλεσμα τα δύο αεροπλάνα μαζί με τα πληρώματά τους να πιάσουν φωτιά και να καούν.

Ευαισθητοποιούμενος από αυτήν την πράξη αυτοθυσίας, ο εκπαιδευόμενος Σμηνίτης της 124 ΠΒΕ Χρήστος Σπυρόπουλος, φιλοτέχνησε τον πίνακα δωρίζοντάς τον στο Πολεμικό Μουσείο της Τρίπολης.

Στην τελετή αποκαλυπτηρίων που έγινε την Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021, παρευρέθησαν η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρίπολης κα Γεωργία Παναγοπούλου, ο Διοικητής της IV Μεραρχίας Πεζικού Υποστράτηγος Λεωνίδας Γιοβάνης, ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολεμικού Μουσείου Υποπτέραρχος Ιωάννης Θεοδοσουλάκης, ο Διοικητής της 124 Πτέρυγας Βασικής Εκπαίδευσης Σμήναρχος Θωμάς Κοκορόσκος, ο Διοικητής του 11ου Συντάγματος Πεζικού Συνταγματάρχης Πέτρος Κουλέτσης, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Πελοποννήσου Ευάγγελος Μαντζουράνης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Αρκαδίας Γεώργιος Μηλιώνης, εκπρόσωποι Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού και Αεροπορίας, εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων και οι απόγονοι του Γρηγόρη Βαλκανά.

Λόγω μέτρων πανδημίας, ο συνολικός αριθμός των ατόμων στο εκθετήριο του Μουσείου, δεν θα μπορούσε να υπερβαίνει τα 25, γι αυτό το λόγο στην τελετή προσήλθαν μόνο οι προσκεκλημένοι που είχαν λάβει ατομικές προσκλήσεις.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2020 All Rights Reserved. Designed By hit-media.gr