Δυνατότητα για ορθές επαναλήψεις στις αναστολές συμβάσεων εργασίας του Φεβρουαρίου για την Π.Ε. Αρκαδίας ζητά ο Σύλλογος Λογιστών - Φοροτεχνικών Αρκαδίας

Μαρτίου 01, 2021 0
Δυνατότητα για ορθές επαναλήψεις στις αναστολές συμβάσεων εργασίας του Φεβρουαρίου για την Π.Ε. Αρκαδίας ζητά ο Σύλλογος Λογιστών - Φοροτεχνικών Αρκαδίας
Ο Σύλλογος Λογιστών - Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Αρκαδίας με επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς ζητά τη δυνατότητα για ορθές επαναλήψεις στις αναστολές συμβάσεων εργασίας του Φεβρουαρίου για την Π.
Ε. Αρκαδίας.

Προς

Τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα Χρήστο

Τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Χατζηδάκη Κωνσταντίνο

Τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Σκυλακάκη Θεόδωρο

Τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλο Απόστολο

Τον Διοικητή του e-ΕΦΚΑ κ. Χάλαρη Χρήστο

ΘΕΜΑ: «αναστολές συμβάσεων εργασίας  και ορθές επαναλήψεις για το  Φεβρουάριο αποκλειστικά για την περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας»

Αξιότιμοι Κύριοι,

Την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 17:00 ανακοινώθηκε ότι από την  Πέμπτη 25/02/2021 και ώρα 06:00 έως Δευτέρα 01/03/2021 και ώρα 06:00 η Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου εντάσσεται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας.  Τούτο επιφέρει κάποια έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Ένα από αυτά είναι η αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων σε επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία με εντολή δημόσιας αρχής.

Έχει πλέον διευκρινιστεί από τους Υπουργούς οικονομικών – Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ότι ……η αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων προαναγγέλλεται, με την υπεύθυνη δήλωση της παρ. 1 τουλάχιστον την προηγούμενη μέρα της έναρξης της αναστολής. Επομένως, σύμφωνα με αυτή την απόφαση οι λογιστές – φοροτεχνικοί της Αρκαδίας έσπευσαν την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου να προαναγγείλουν τις αναστολές συμβάσεων που θα άρχιζαν από την επομένη μέρα, ήτοι Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου.

Δυστυχώς όμως, την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου από 18:00 και μετά το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ δεν δεχόταν την υπεύθυνη δήλωση για την αναστολή συμβάσεων από δημόσια αρχή για το διάστημα 25 Φεβρουαρίου έως 28 Φεβρουαρίου. Πιθανόν, επειδή ήταν απόγευμα και δεν θα πρόλαβαν οι υπάλληλοι των Υπουργείων να ενημερώσουν το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για την Αρκαδία.  Την επομένη μέρα, δηλ. την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου, ύστερα από πειράματα και αυτοσχεδιασμούς ορισμένοι λογιστές – φοροτεχνικοί πήραν την απόφαση και προανάγγειλαν την αναστολή σύμβασης  εργασίας από την επόμενη μέρα, ήτοι την Παρασκευή. Άλλοι λογιστές – φοροτεχνικοί δεν δήλωσαν καθόλου εύχοντας να δοθεί κάποια ενημέρωση.  Ορισμένοι λογιστές – φοροτεχνικοί, μάλιστα, δοκίμασαν την ημέρα Πέμπτη να δοκιμάσουν να αναγγείλουν την αναστολή με έναρξη την ίδια μέρα.  Βέβαια, το σύστημα τους έβγαζε εκπρόθεσμους. Το θέμα είναι γιατί τους έβγαζε εκπρόθεσμους; Γιατί πρέπει να ισχύει η προαναγγελία σε περίπτωση καθολικού LOCKDOWN; Και αφού έπρεπε να προαναγγέλλονται οι αναστολές, γιατί την Τετάρτη δεν ήταν εφικτό; Δεν ήταν επιλογή των εργοδοτών να βγάλουν σε αναστολή τους εργαζομένους. Ήταν κρατική εντολή.  Γιατί πρέπει οι λογιστές να σκέφτονται πατέντες για το πώς να κάνουν την δουλειά τους σωστά; 

Την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η σωτήρια ανακοίνωση για τους ΚΑΔ που κλείνουν με εντολή δημόσιας αρχής από 25/2/2021 και για το πώς θα γίνουν οι αναστολές και οι ορθές επαναλήψεις για την περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας, η οποία έδινε την δυνατότητα οι αναστολές και οι ορθές επαναλήψεις να πραγματοποιηθούν από τις 27/02/2021 έως 28/02/2021. Εκτός από το απαράδεκτο που ανακοινώσατε ότι οι αναστολές και οι ορθές επαναλήψεις να πραγματοποιηθούν μέσα σε 2 ημέρες και αυτές οι 2 ημέρες αφορούν Σαββατοκύριακο, το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ δεν λειτούργησε ποτέ και δεν είχατε και τον απαραίτητο σεβασμό προς τους συχνά επικαλούμενους από εσάς ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ σας, τους λογιστές – φοροτεχνικούς, ώστε να ανακοινώσετε την ακόμη μια φορά δυσλειτουργία του συστήματος.  Για τις 48 ώρες του Σαββατοκύριακου οι λογιστές – φοροτεχνικοί της Αρκαδίας ήταν εγκατεστημένοι μπροστά σε μια οθόνη να περιμένουν να ανοίξει το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για να πραγματοποιήσουν τις αναστολές.  Το οποίο δεν έγινε ποτέ. 

Μας ζητήσατε εν μέσω Σαββατοκύριακου, σε έναν νομό που μόλις μπήκε στην ζώνη αυξημένου κινδύνου, να βρεθούμε στα γραφεία μας να στείλουμε τις αναστολές.  Παρά την επικινδυνότητα και τον παραμερισμό των άλλων υποχρεώσεων μας, εμείς βρεθήκαμε στα γραφεία μας περιμένοντας για 48 ώρες να ανοίξει το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.  Το οποίο δεν έγινε ποτέ.

Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι λόγω της μη ενημέρωσης για το τι θα κάνουμε για αυτές τις τελευταίες μέρες του Φεβρουαρίου, ο υπολογισμός της σωστής μισθοδοσίας δεν είναι δυνατός, πράμα που σημαίνει την καθυστέρηση της απόδοσης του μισθού των εργαζομένων.

Δεν γνωρίζουμε αν αποτελεί κομμάτι ενός κακόγουστο αστείου, αλλά δεν έχετε κανένα δικαίωμα να περιγελάτε άλλο στις πλάτες των λογιστών.  Θα μπορούσατε να ανακοινώσετε ότι δεν θα ανοίξει το σύστημα τελικά και ότι θα δοθούν νέες οδηγίες.  Αυτό που έγινε εν μέσω Σαββατοκύριακου ήταν απαράδεκτο και για ακόμη μια φορά δείξατε ότι έχει ξεφύγει η κατάσταση.  Κλείσαμε έναν χρόνο από την έναρξη αυτής της πανδημίας και μάλλον δεν έχετε καταφέρει ακόμα να συντονίζετε κάποια θέματα.

Απαιτούμε για ακόμα μια φορά να είσαστε προσεκτικοί σε ότι ανακοινώνετε και αντί για Δελτία Τύπου να ανακοινώνετε κάτι πιο επίσημο.

Σε αναμονή των ενεργειών σας,

Με τιμή εκ του ΔΣ

Μαυρόγιαννης Γεώργιος - Πρόεδρος

Τσαγκαρέλης Αντώνιος - Αντιπρόεδρος

Ασκούνης Γεώργιος - Γραμματέας

Αλειφερόπουλος Γεώργιος - Ταμίας

Χαρβάτης Χρήστος                  Μέλος        

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2020 All Rights Reserved. Designed By hit-media.gr