Print this page

Οι θέσεις του ΣΑΟΟ για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Μαίναλο και τη Γορτυνία

Ιανουαρίου 23, 2021 0
Οι θέσεις του ΣΑΟΟ για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Μαίναλο και τη Γορτυνία
Είναι αδύνατον, σύσσωμη η κοινωνία με επικεφαλής την αυτοδιοίκηση τοπική και περιφερειακή, να επιτρέψει αυτόν τον βιασμό.

Ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων (ΣΑΟΟ) από την πρώτη στιγμή συμμετέχει αγωνιστικά στην κινητοποίηση των φορέων και πολιτών για τη ματαίωση του επαπειλούμενου εγκλήματος σε βάρος της ορεινής Αρκαδίας και ιδιαίτερα του Μαινάλου.

Δηλώνουμε ότι, καταρχήν, δεν είμαστε αντίθετοι με την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο, είμαστε αντίθετοι με την πανσπερμία των γιγάντιων (120 και πλέον μέτρων) ανεμογεννητριών που μαζί με τα τεράστια έργα οδοποιίας και ηλεκτροπυλώνων που τα συνοδεύουν, χωρίς την ύπαρξη ουσιαστικού και επικαιροποιημένου ειδικού χωροταξικού πλαισίου, αλλοιώνουν ριζικά τα αναντικατάστατα τοπία, τη βιοποικιλότητα και τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά της ελληνικής φύσης. Ιδιαίτερα για το Μαίναλο και το φαράγγι του Λουσίου, για την προστασία των οποίων τόσοι αγώνες έχουν δοθεί για να αναδειχτούν ως κορυφαίοι φυσιολατρικοί προορισμοί της Ελλάδας.

Οι 70, μάλιστα, ανεμογεννήτριες σχεδιάζεται να καταλάβουν ολόκληρη την έκταση του νοτίου και κεντρικού Μαινάλου, που δεσπόζει στην πολύπαθη Μεγαλόπολη, στη Βυτίνα, στην Αλωνίσταινα, στο φαράγγι του Λουσίου (δεύτερου σε επισκεψιμότητα μετά το φαράγγι της Σαμαριάς), στο Ελληνικό, στην Καρύταινα, στο Χρυσοβίτσι, στα Μανταίικα , στη Στεμνίτσα κ.λπ.

Μια περιοχή που, μετά την τρομακτική πυρκαγιά του 2000, αναδασώθηκε και αναγεννάται αργά αλλά σταθερά, έχοντας απορροφήσει τεράστιους εθνικούς πόρους αλλά και τον μόχθο των τοπικών Δασαρχείων.

Τα τελευταία, μάλιστα, χρόνια, με την κατασκευή του εκτενέστερου δικτύου πεζοπορικών μονοπατιών της Ελλάδος, μήκους 300 χιλιομέτρων (τα 75 εκ των οποίων ανήκουν στο γορτυνιακό τμήμα του και έλαβαν για πρώτη φορά την διεθνή πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πεζοπόρων (ΕRA) – Leading Quality Trail), ο εναλλακτικός τουρισμός έχει εκτοξευθεί σε δεσπόζουσα μορφή ήπιας ανάπτυξης της ορεινής Αρκαδίας.

Ένα επίτευγμα που πραγματοποιήθηκε με την εθελοντική εργασία ορειβατικών συλλόγων, πολιτών και τοπικών φορέων και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των Δήμων Γορτυνίας και Τρίπολης.

Το γεγονός ότι το Μαίναλο και η Γορτυνία, με το απαράμιλλο βουκολικό τοπίο τους, ενσαρκώνουν το παγκόσμιο σύμβολο του Αρκαδικού Ιδεώδους, και ταυτόχρονα αποτελούν λίκνο της μεγάλης επανάστασης του 1821, καθιστούν την εγκατάσταση των αιολικών βιομηχανικών τεράτων το απόλυτο έγκλημα καθοσιώσεως.

Είναι αδύνατον, σύσσωμη η κοινωνία με επικεφαλής την αυτοδιοίκηση τοπική και περιφερειακή, να επιτρέψει αυτόν τον βιασμό.

Καλούμε την κεντρική διοίκηση (Κυβέρνηση και ΡΑΕ), να μην κάνουν δεκτή τη σχετική αίτηση εταιρείας για την μετατροπή της Γορτυνίας σε νταμάρι.

Καλούμε τα δημοτικά συμβούλια Γορτυνίας, Τρίπολης και Μεγαλόπολης, καθώς και το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου να υποστηρίξουν εμπράκτως το μοντέλο της ήπιας οικοανάπτυξης και της διατήρησης του Αρκαδικού τοπίου με την εμπρόθεσμη (έως 29/01/2021) υποβολή στη ΡΑΕ ενός άρτιου φακέλου αντιρρήσεων. Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας και τους φορείς που έχουν έννομο συμφέρον, να συντάξουν και να υποβάλλουν τις αντιρρήσεις τους έως την παραπάνω ημερομηνία. Καλούμε την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ) και τους ορειβατικούς και φυσιολατρικούς συλλόγους της χώρας να στηρίξουν τον αγώνας μας.

Καλούμε τη διοίκηση και όλους τους φορείς και τους συμπολίτες μας να συνεργαστούμε δημιουργικά για τη θέσπιση ενός ειδικού χωροταξικού για τις ΑΠΕ που θα ανακόψει την ασυδοσία της άναρχης και καθολικής διασποράς τους και θα εξαιρέσει συγκεκριμένες περιοχές ιδιαίτερης φυσικής, ιστορικής και πολιτισμικής σημασίας.

Τρίπολη, 23/01/2021