Τα έργα στην Παλαιόχουνη θα καταστήσουν την Αρκαδία σκουπιδότοπο της Πελοποννήσου υποστηρίζει η Επιτροπή κατοίκων για την αποκατάσταση των χωματερών

Δεκεμβρίου 11, 2020 0
φωτο αρχείου
Ανακοίνωση της Επιτροπής κατοίκων για την αποκατάσταση των χωματερών μετά τη φωτιά που προκλήθηκε στη χωματερή του Άγιου Βλάση στις 9-12-2020.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Δυστυχώς αυτό που όλοι οι πολίτες της Τρίπολης φοβόμασταν και απευχόμασταν έγινε πραγματικότητα.

Τα συστήματα πυρασφάλειας του Δήμου Τρίπολης δε μπόρεσαν να αποτρέψουν την πυρκαγιά στη χωματερή του Άγιου Βλάση στις 9-12-2020.

Η ρίψη νερού, αν και λειτουργεί πυροσβεστικά, στις χωματερές λειτουργεί καταλυτικά στη ζύμωση των οργανικών υλών των σκουπιδιών και στη διάσπασή τους με αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας και την παραγωγή βιοαερίου που οδηγεί στην αυτανάφλεξή του.

Το κυριότερο όμως είναι η δημιουργία κατά την καύση επικίνδυνων για την υγεία ουσιών (διοξίνες, φουράνια κτλ.) που μέσω του αέρα και του νερού φθάνουν στον άνθρωπο.

Η κάλυψη δε με χώμα της χωματερής μπορεί πρόσκαιρα να εμποδίζει την πυρκαγιά, δε σταματά όμως τη ζύμωση και το σχηματισμό των επικίνδυνων ουσιών. Προσθέτει δε μεγάλες ποσότητες υλικών που κάνει ακόμα πιο δύσκολη και δαπανηρή την αποκατάσταση των χωματερών.

Η ζημιά που προκαλείται ανυπολόγιστη και το ευτύχημα ότι το συμβάν αυτό δεν έγινε καλοκαίρι μετά από μια καλοκαιρινή μπόρα, ώστε η πυρκαγιά να εξαπλωθεί στο παρακείμενο δάσος, αφού δεν έχει ληφθεί καμιά μέριμνα, με τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Μετά και απ’ αυτό το γεγονός καθίσταται επιτακτική η νόμιμη λύση του προβλήματος των σκουπιδιών. Τη γνωρίζουν οι αρχές: αποκεντρωμένη διαχείριση με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση και ΧΥΤΥ για το ελάχιστο υπόλειμμα με παράλληλη αποκατάσταση των χωματερών στον Άγιο Βλάση, στο Πλάτωμα και στην Αγία Τριάδα.

Ας αποτραπούν τα έργα στην Παλαιόχουνη που θα καταστήσουν την Αρκαδία το σκουπιδότοπο της Πελοποννήσου και της χώρας.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΩΜΑΤΕΡΩΝ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2020 All Rights Reserved. Designed By hit-media.gr